AC ESTATES Ltd.

Sunday 20 February 2011

Statistika in nepremičninski trg na nasprotnih bregovih

V letu 2010 nepremičninski trg ni doživel niti večje likvidnosti niti korekcije cen.

V letu 2010 nepremičninski trg ni doživel niti večje likvidnosti niti korekcije cen. Vsaj uradne statistike tega niso zaznale. A pričevanja prodajalcev in kupcev govorijo, da brez občutnih popustov ni poslov.

Uradne statistike so naslednje: geodetska uprava (Gurs) je zaznala, da se je povprečna dejanska prodajna cena kvadratnega metra stanovanja v zadnjem lanskem četrtletju glede na isto lansko obdobje za odtenek povišala (za pet evrov).

Tudi promet s stanovanji je približno na istih ravneh, kot je bil pred letom dni. V četrtem četrtletju 2010 se je sicer povečal za osem odstotkov glede na predhodno četrtletje, kar je običajen sezonski trend. Evidenca trga nepremičnin za januar (stanje 16. februarja) pa kaže, da likvidnost letos spet peša - sklenjenih je pol manj poslov.

Cene novogradenj gor, oglaševane cene dol

Statistični urad (Surs), ki z anketami zbira podatke o gibanju cen novogradenj, je v zadnjem lanskem četrtletju opazil 1,7-odstotno rast cen novih stanovanj v primerjavi s tretjim četrtletjem in štiriodstotno rast v primerjavi z istim predlanskim obdobjem.

Lani je bilo prodanih 1.282 novih stanovanj, medtem ko Banka Slovenije ocenjuje, da so imeli gradbinci sredi minulega leta zalogo 16 tisoč neprodanih novih stanovanj. Po podatkih portala Slonep , ki analizira oglaševane cene stanovanj, pa so se te za ljubljanska stanovanja lani znižale za 1,1 odstotka, v osrednji Sloveniji pa za 5,4 odstotka.

Manjši bolj prilagodljivi

Drugače pa je v praksi. Kupec, ki je pred kratkim kupil novo hišo v predmestju Ljubljane, pravi, da so manjši investitorji zelo prilagodljivi; popuščajo pri ceni in drugih prodajnih pogojih. Končna cena je bila petino nižja od sprva predstavljene, investitor pa mu je na lastne stroške opravil nekaj dodatnih gradbenih del. Večji investitorji po njegovih izkušnjah nimajo takšnega posluha, sploh pa ne pri prodaji stanovanj.

Tudi petinski popust je premalo

Pogovarjali smo še s prodajalcem, ki že leto dni poskuša prodati starejše stanovanje v Ljubljani, veliko 85 kvadratnih metrov. V prvi polovici leta 2010 ga je začel oglaševati po 2.400 evrov za kvadratni meter, vendar zanimanja ni bilo. Potem je ceno spuščal do pozne pomladi in jo spustil na 2.100 evrov. Jeseni se je zanimanje za stanovanje spet povečalo, potem pa umirilo, pravi. Prodal ga še ni, saj zanj želi najmanj dva tisoč evrov za kvadratni meter, a takšnega kupca še ni našel. Če bi stanovanje moral prodati, bi ceno še spustil, a ker se mu ne mudi, bo, pravi, še čakal.

Vir: Finance, Gospodarstvo, Jaka Elikan

Nepremičnine in investicije v Sloveniji na prodaj !

No comments: