AC ESTATES Ltd.

Wednesday 31 August 2011

O davku na nepremičnine še nič, znani le prihodki

Kaj se dogaja z zakonom o davku na nepremičnine, smo preverili pri ministrstvu za finance.
Ljubljana - In kaj se dogaja z zakonom o davku na nepremičnine, smo preverili pri ministrstvu za finance, kjer se pripravljajo na novo vladno razpravo o proračunih za leti 2012 in 2013.

V ministrstvu odgovarjajo: »Besedilo zakona je v fazi dokončnega usklajevanja in bo predvidoma v kratkem predstavljeno javnosti, zato vam še ne moremo podati konkretnih pojasnil. Lahko pojasnimo, da predvidevamo 309 milijonov evrov javnofinančnih prilivov.«

Zanimalo nas je, zakaj ministrstvo za finance ne objavi osnutka zakona, ko pa je minister za finance Franc Križanič že pretekli teden povedal: »Zakon o davku na nepremičnine je napisan. Z novim davkom namerava vlada nadomestiti tri dajatve, ki se stekajo v občinske proračune, kakor se bo predvidoma tudi nova dajatev: nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest.

Po prihodkih je med njimi daleč najpomembnejše nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča: za leto 2010 je davčna uprava z odločbami odmerila okoli 177,436 milijona evrov nadomestila, obe drugi dajatvi zagotovita le kakšnih pet milijonov evrov.Od nove obdavčitve nepremičnin si ministrstvo torej obeta veliko več, kot je zdaj mogoče potegniti iz nadomestila.

Po besedah finančnega ministra bodo njegovi kolegi pogovor o nepremičninskem davku vključili v razpravo o kleščenju izdatkov v proračunu za leto 2012 in o proračunu za leto 2013. Vsekakor sedanja vlada nove dajatve ne načrtuje niti za prihodnje leto, tako da bo o spremembah v obdavčitvi nepremičnin v resnici odločala njena naslednica.

Nadstandardne nepremičnine

Vir: Delo, Katarina Fidermuc

No comments: