AC ESTATES Ltd.

Wednesday 7 April 2010

Veliko priložnosti za gradbince

Energoplan zgradil vrsto poslopij za največjo rusko banko, hotele in druge objekte – Dobre posle imajo tudi Trimo, Riko in drugi – Na poslovni konferenci o novih projektih – Za 728 milijonov evrov blagovne menjave.

Danes začenja obisk v Moskvi slovenska gospodarska delegacija, v kateri je 48 gospodarstvenikov iz 35 podjetij, organizirala pa sta ga skupaj GZS in Japti. Poslovneži, med katerimi jih je največ iz gradbenih podjetij in industrije gradbenih materialov, bodo obiskali sejem Mosbuild, ki je največji specializirani sejem za gradbeništvo, gradbene materiale in notranjo opremo na območju nekdanje Sovjetske zveze, na slovenskem veleposlaništvu pa se bodo udeležili slovensko-ruske poslovne konference.

To bo priložnost za dvostranske pogovore med poslovneži in predstavitev investicijskih projektov. Imajo pa nekateri naši gradbinci že izkušnje na ruskem trgu. SCT je denimo pred leti gradil letališče v Sočiju, kjer bodo prihodnje zimske olimpijske igre. V nekdanji olimpijski vasi na območju Lužniki v Moskvi pa je Riko projektiral velik hotel s poslovnim centrom, a že pred tem si je pridobil dobre reference s hotelom Peter I., prav tako v Moskvi.

Tudi Energoplan se je na ruskem trgu najprej izkazal z gradnjo hotelov; leta 1993 je dokončal hotel v Tobolsku (18.000 kvadratnih metrov), dve leti pozneje hotel v Tuli (4500 kvadratnih metrov), nato pa je začel graditi za največjo rusko banko – Sberbank. Pravzaprav je Energoplan zlasti zaradi zelo kakovostne izvedbe projektov v dogovorjenih rokih postal stalni partner Sberbanke pri njeni širitvi. Zanjo je na primer po letu 2000 zgradil poslopja v Lisvi v Permski regiji (3000 kvadratnih metrov) in v Moskvi (5600 kvadratnih metrov), kjer je zgradil tudi približno 50 podružnic različnih velikosti, v Rostovu na Donu je zgradil jugozahodno centralo Sberbanke (21.800 kvadratnih metrov), v Sočiju njeno podružnico (5000 kvadratnih metrov), v Jaroslavlju je zgradil severno centralo Sberbanke (15.300 kvadratnih metrov) in tako naprej.

Poslovna stavba v Mariboru na Teznu. - 5.000.000 €

Poleg teh je Energoplan zgradil v Rusiji še vrsto drugih objektov. Denimo tiskarno v Krasnogorsku v Moskovski regiji (vrednost naložbe: 15 milijonov dolarjev), poslovni kompleks Novinski pasaž v središču Moskve (vrednost investicije: 16 milijonov dolarjev) in poslovno poslopje na Prospektu mira v Moskvi (vrednost: devet milijonov evrov).

Še zlasti pa so v Energoplanu ponosni, da jim je moskovsko županstvo zaupalo nadgradnjo svojega poslopja v središču prestolnice za dve nadstropji in rekonstrukcijo celotne notranjosti stavbe; in sicer vključno z dizajnom in vsemi deli v zgodovinski marmorni dvorani, v kateri potekajo zasedanja moskovske vlade.

Trimo na ruskem trgu nastopa kot izvajalec kompletnih projektov; gradi športne dvorane, trgovske centre in proizvodne zmogljivosti, proizvaja pa strešne in fasadne negorljive panele. Zaradi velikega potenciala ruskega trga je tam ustanovil dve podjetji, in sicer Trimo VSK, ki je proizvodno in prodajno podjetje in ima 218 zaposlenih, in trgovsko podjetje Trimo Rus s sedmimi zaposlenimi. Prvo so ustanovili leta 2001, drugo pa leto pozneje z namenom prodaje izdelkov, ki jih Trimo proizvaja doma.

Naložbe v Rusiji pa ima tudi precej drugih naših podjetij. Ta država je na četrtem mestu lestvice najpomembnejših gostiteljic slovenskih izhodnih naložb. Ob koncu leta 2008 je bila skupna vrednost naših neposrednih naložb v Rusiji 444 milijonov evrov (ruskih pri nas pa 36 milijonov). Blagovna menjava med državama pa se je lani zaradi globalne krize zelo zmanjšala, tako da je je bilo za 728 milijonov evrov, od tega za 520 milijonov evrov našega izvoza. Tako je Rusija na lestvici največjih kupcev našega blaga padla s šestega na sedmo mesto.

Vir: Delo, Ljiljana Đerič

No comments: