AC ESTATES Ltd.

Thursday 3 June 2010

Za nakup nekdanje Vinove upravne stavbe še ni zanimanja

Nepremičnine - Investicije

Med glavne prednosti objekta sodita razmeroma nizka odkupna cena in privlačna lokacija

Brežice - Na severnem obrobju Brežic že poldrugo leto sameva 1998. leta zgrajena nekdanja upravna stavba danes ravno tako že nekdanjega podjetja Vino Brežice, katerega proizvodni prostori in oprema bodo jutri predmet dražbe na krškem okrožnem sodišču. Ob velikih likvidnostnih težavah in zadolženosti Vina je stavba pred tremi leti prešla v last upnice SKB banke, ta pa jo vse do danes kljub nekaj poskusom še ni uspela prodati.

"Gre za razmeroma sodoben objekt z uporabnim dovoljenjem, kar ponuja možnost takojšnje uporabe. Na 3500 kvadratnih metrov obsegajoči parceli v treh etažah premore 1300 kvadratnih metrov površin in približno 80 parkirnih mest. Zaradi svoje zelo dostopne lokacije si gotovo zasluži boljšo usodo od sedanje, ko je že skoraj poldrugo leto neobljudena," pravi predstavnik SKB banke Srečko Koritnik. Po njegovem je prednost objekta tudi ta, da ga ne veže breme hipotek, kot nekateri zaradi usode Vina zmotno mislijo. Koritnik je prepričan, da bi občina Brežice z nakupom te stavbe za potrebe fakultete za turizem v ustanavljanju naredila boljšo potezo kot z nameravano adaptacijo stavbe nekdanje SDK sredi Brežic, vendar se župan Ivan Molan z njegovim razmišljanjem ne strinja. "Objekt za fakulteto za turizem že imamo, do njega pa nismo prišli z nakupom, temveč z menjavo, kar je bilo za nas posebno ugodno. Poleg tega želimo z ustanovitvijo te fakultete v starem mestnem jedru temu delu mesta vdahniti novo življenje," odgovarja Molan. Notranje prostore nekdanje Vinove upravne stavbe je zaradi modularne gradnje mogoče po želji spreminjati, kar po Koritnikovih besedah predstavlja veliko prednost. Nekoliko slabšo podobo kaže le fasada, na kateri se zaradi prestane pretekle zime, ko objekt ni bil ogrevan, že kažejo znaki zanemarjenosti. Po sedanjih izračunih bi njena obnova stala približno 25.000 evrov, kar morebitne kupce, tako Koritnik, ne bi smelo odgnati. Zlasti ne zato, ker se da v obnovo vključiti tudi energetsko sanacijo, za katero je mogoče pridobiti tudi državno subvencijo. Nenazadnje je zadosti privlačna že sama cena kvadratnega metra objekta, ki ne bi presegal 900 evrov, kar je neprimerno manj kot pri novogradnjah.

Cena celotnega objekta bi torej bila približno 1,2 milijona evrov, v sosednjem Krškem pa ta čas načrtujejo gradnjo nove upravne stavbe podjetja Gen energija ter novih prostorov fakultete za energetiko. Gradnja prve bi po naših informacijah stala 2 milijona, gradnja druge pa 12 milijonov evrov.

Nepremičninske investicije - projekti tukaj: www.acestates.si

Avtor: Ernest Sečen, Vir: www.dnevnik.si

No comments: