AC ESTATES Ltd.

Friday 30 July 2010

Novogradnje v Sloveniji spet navzgor

NEPREMIČNINE SLOVENIJA

Cene novozgrajenih stanovanj so se v drugem četrtletju spet dvignile in so približno na ravni izpred leta dni.

V drugem letošnjem četrtletju so se cene novozgrajenih stanovanj v Sloveniji v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zvišale za 1,6 odstotka, za ugotovili državni statistiki Sursa . To je drugo zaporedno četrtletno zvišanje cen po obdobju padanja. V prvem četrtletju so cene sicer zrasel prav tako za 1,6 odstotka v primerjavi s predhodnim.

»S tem porastom so se cene vrnile približno na raven izpred enega leta. V primerjavi z drugim četrtletjem 2008, ko so cene novogradenj dosegle svoj višek, pa so cene novogradenj v drugem četrtletju 2010 še vedno za približno 15 odstotkov nižje,« poudarjajo na Sursu, ki podatke pridobiva z anketo med gradbinci in investitorji.

Prodaja še vedno šepa

Število sklenjeni poslov z novimi stanovanji je še vedno nizko. V drugem četrtletju letos je bilo prodanih 272 novogradenj, medtem ko je bilo v enakem obdobju leta 2007 prodanih 472 stanovanj.

Največ stanovanj (98) je bilo prodanih v Osrednjeslovenski statistični regiji, od tega 44 v Ljubljani. V Podravski regiji je bilo prodanih 55 stanovanj, v Gorenjski 36, preostala pa v ostalih devetih statističnih regijah.

Vir: Finance, Nepremičnine, Jaka Elikan

NEPREMIČNINE SLOVENIJA

No comments: