AC ESTATES Ltd.

Tuesday 7 June 2011

Znate uživati na terasi?

Pred nami so dnevi, ko se končno lahko preselimo na balkon ali teraso! Če ste lastnik ali lastnica hiške in je terasa del vašega domovanja, potem si preberite, kako lahko vašo srečo še povečate.

Vaša terasa vam bo nudila še več ugodja in užitka, če boste upoštevali sledeče:

Poravnava

Sodobni arhitekturni trendi priporočajo tako imenovano niveliranje, kar pomeni, da sta hiša in terasa na istem nivoju. Torej, če šele urejate okolico vaše hiše, bo enostavneje in lepše, če jo uredite tako, da sta hiša in terasa na isti ravni. Le predstavljajte si, kako lepo je iz hiše stopiti direktno na teraso, brez skakanja gor pa dol po stopnicah.

Lep razgled

Če je okolica vaše hiše takšna, da se iz nje razprostira lep razgled, naj se terasa nahaja na kraju, kjer bo razgled najbolj prišel do izraza. Pomembno je, da izberete pravi kraj za teraso, saj jo boste tako lahko uporabljali čim dlje časa.

Če je obrnjena proti jugu, si morate zagotoviti dodatno zaščito pred soncem. Seveda pa ima taka lega številne prednosti – teraso lahko uporabljate tudi jeseni in pozimi, če jo le obsije sonce. Na severni strani zagotovo ne boste deležni takih užitkov v vseh letnih časih!

Tlakovanje

Vrsta tlaku, ki ga izberete, naj bo usklajena z ostalimi materiali in barvami fasade ter ograje. Uporabite materiale, ki so značilni za določeno podnebje (na primer kamen na Krasu, opeka v Prekmurju...). Bodite pa pozorni na to, da izberete material, ki ga lahko brez težav vzdržujete.

Seveda mora material biti tudi kakovosten, saj se boste tako izognili marsikateri težavi, kot je na primer pokanje tlakovcev pri nizkih zimskih temperaturah, ali pregrevanje v času poletnih vročinskih valov.

Znate uživati na terasi?

Pa terasa na zelenici? (Foto: iStockphoto)

Zelenje

Rastline so eden glavnih elementov terase. Zato naj bo njihova nabava stvar temeljitega razmisleka in načrta. Priporočljivo je, da si najprej naredite načrt zasajevanja. Odločite se za rastline, ki ne potrebujejo veliko nege, hkrati pa delujejo zelo učinkovito. Saj veste: rastline vas bodo zaščitile pred vetrom in radovednimi pogledi, mestnim smogom in izpuhi.

Priporočljivo je, da blizu terase ne sadite visokih grmovnic ali dreves, sicer bodo take rastline hitro postale „dominantne“ in vizualno zaprle vašo teraso.

Obmorska terasica s stoli

Razgled res šteje! Privoščite si ga v največji količini. (Foto: iStockphoto)

Vrtno pohištvo

Naj bo vaša terasa velika ali majhna, vsekakor potrebujete vrtno pohištvo! To naj bo odporno na različne vremenske spremembe – sonce, dež, toploto in mraz. Če imate dovolj prostora, si nabavite tudi ležalnik ali dva. Popoldanski počitek bo gotovo lepši in prijetnejši.

vir: dominvrt.si

No comments: