AC ESTATES Ltd.

Tuesday 7 June 2011

Preselimo se na balkon

Ker bomo vse več časa preživeli na zunanjih površinah, je zdaj gotovo pravi čas, da razmislimo o ureditvi balkona ali terase. Preberite, kako balkon pripraviti, da bo ta čim bolje služil svojemu namenu.

Čiščenje

Prvi korak v urejanju balkona je vsekakor čiščenje. Potem ko boste z balkona umaknili nepotrebno šaro, ki se je nabrala čez zimo, pa temeljito razmislite o svojih željah in tudi o prostorskih zmožnostih balkona!

Četudi je balkon manjših dimenzij, ne obupajte! Na še tako majhnem balkonu je mogoče ustvariti zeleni kotiček, v katerem se boste počutili kot v svojem majhnem zasebnem paradižu!

Poudarjen razgled ali nova atrakcija

Pri načrtovanju si odgovorite zlasti na naslednja vprašanja: Ali želite ohraniti lep pogled na mestne strehe ali na zeleno polje, ki se razteza kot na dlani.

Balkon spomladi - 2

(Foto: freshome.com)

Ali si želite prav nasprotno, prihraniti pogled na parkirišče polno pločevine ali se celo nekoliko zaščititi pred pogledi sosedov?

Pri zaščiti vam naj bo v pomoč zelenje višje rasti. Pomagate pa si lahko tudi z zaščitno ograjo.
Če želite pogled ohraniti oz. poudariti, se izognite vsemu, kar bi zakrivalo vidno polje. V takem primeru balkon opremite z rastlinami nižje rasti!

Ureditev tal

Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako pomembno, je urejanje tal končno eno bolj pomembnih opravil pri urejanju zunanjih površin. Če želimo ustvariti vtis, da je balkon pravzaprav podaljšek dnevne sobe, poskrbimo, da bodo tla na balkonu podobna tistim v stanovanju.

V kolikor je balkon zaščiten pred dežjem, lahko nanj namestimo preprogo. Tako bomo zlasti pomladi, ko so temperature nekoliko nižje, zagotovili prijetnejše počutje. Lahko bomo posedali po tleh in stopali bosi.

Ker so preproge na voljo v različnih velikostih in barvnih kombinacijah, lahko tla balkona osvežimo na poceni in hiter način.

Balkon spomladi - 5

(Foto: freshome.com)

Zelenje

Ker pa balkon vendarle ni dnevna soba, ga opremimo tako, da bo privlačen tudi zaradi svoje drugačnosti. Nanj namestimo kolikor je mogoče zelenja, ki nas bo na svežem zraku zmeraj znova povezovalo z naravo.

Če ste s prostorom na tleh omejeni, namestite cvetlične police ali pritrdite kavlje, na katere boste kasneje obesili lončnice. Poleg okrasnih lončnic poskrbite tudi za zeliščni mini vrtiček. Tako rastlinje ne bo namenjeno samo občudovanju, pač pa boste balkonske dejavnosti odločneje povezali z domačo kulinariko.

Terasa pomladi - 7

(Foto: freshome.com)

Umetniški dotik

Če ste med ljubitelji umetnin in umetnosti nasploh, potem je balkon še ena priložnost za razstavni prostor. Med zelenjem uredite prostor za kipec ali drugo manjšo skulpturo, ki bo bivanje na balkonu estetsko obogatil.

Umetnina pa bo v vsakem trenutku odskočna deska za zanimive asociacije.

Osvetlitev

Balkon je primeren prostor za igro svetlobe. Namizne svetilke, lampijončki, talna svetila in končno majhne ali velike sveče na balkonu ne bodo pričarale le romantičnega vzdušja, pač pa bo balkon s primerno osvetlitvijo dobil podobo mini parka.

Pri osvetlitvi upoštevajte zlasti to, kateri element balkona želite poudariti – kipec, zelenje, mizo …

Prostor za počitek in užitek

Končno bo na balkonu treba poskrbeti tudi za mizo in stole. Pri izboru vas bo prav gotovo najbolj omejil razpoložljivi prostor. Sami pa se omejite tako, da boste temeljito razmislili, koliko sedišč želite zagotoviti!

Tisti, ki boste na balkonu pretežno uživali v dvoje ali sami, si vsekakor privoščite čim bolj udobne stole z razkošnimi naslonjači.

Balkon spomladi - 4

(Foto: freshome.com)

Lahko pa se stolu in mizi povsem odpoveste in se raje odločite za počivalnik, na katerem boste v miru prebirali časopise ali priljubljene romane. Ko bo na vrata potrkal nenapovedan obisk, pa boste iz shrambe prinesli rezervni zložljivi stol in počivalnik odstopili gostji oziroma gostu.

Če pa ste priljubljena gostiteljica ali gostitelj, pa prostor na balkonu raje namenite večji mizi in dodatnim stolom. Večerja pod zvezdnim nebom v družbi najbližjih bo vsekakor odtehtala popoldansko brezbrižno raztegovanje v razkošju enega samega velikega počivalnika!

vir: dominvrt.si

No comments: