AC ESTATES Ltd.

Monday 11 November 2013

Zaradi davka na nepremičnine pobrati milijone eurov - NEPREMIČNINE PTUJ

Katoliška cerkev bo morala zaradi davka na nepremičnine milijone pobirati pri vernikih

 
Po predlogu zakona o davku na nepremičnine ne bodo obdavčeni sakralni objekti, ki so namenjeni bogoslužju, vsi drugi pastoralni prostori pa bodo. Če bo davek sprejet, bo moral RKC kar preko vernikov vsako leto zagotoviti sredstva v skupni višini več milijonov evrov, so sporočili iz SŠK.
Čeprav predlog zakona o davku na nepremičnine ne bi zajel sakralnih objektov (cerkve in kapele), ima Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) pomisleke glede predloga zakona. Opozarja, da bodo po tem predlogu obdavčeni vsi drugi pastoralni prostori (veroučne učilnice, pevske sobe, župnijski uradi, samostani, katoliški vrtci in šole, študentski domovi in domovi Karitasa).
"Če bo zakon v takšni obliki sprejet, bo morala Katoliška cerkev preko svojih vernikov vsako leto zagotoviti sredstva v skupni višini več milijonov evrov. Številne župnije in druge organizacije Katoliške cerkve takšnega davčnega bremena ne bodo zmogle, zato bo uveljavitev omenjenega zakona nujno vodila v omejevanje in ukinjanje njene verske, kulturne, karitativne in dobrodelne dejavnosti," v pesimističnih tonih opisujejo bližnjo prihodnost na SŠK.
Zaskrbljeni so tudi, kot pravijo, zaradi izključevanja javnosti in sprejemanja zakona po hitrem postopku, še posebej pa jih žalosti, da bo davek na nepremičnine prizadel večino slovenskih državljanov. "V Komisiji pričakujemo, da bo vlada pri sprejetju tega zakona vnaprej zagotovila čim širše družbeno soglasje, prav tako pa v zakonu še posebej zaščitila socialno šibke družbene skupine. Ob tem izražamo razumevanje z vsemi posamezniki in organizacijami, ki se javno zavzemajo za takšno obdavčitev nepremičnin, ki ne bo poslabšala življenja socialno šibkih družin, delavcev, upokojencev, kmetov, obrtnikov in malih podjetnikov," razmišljajo v SŠK ter vlado in poslance pozivajo, naj omogočijo čim širšo razpravo o davku na nepremičnine.

 
Vir: 24ur.com, G.G.

No comments: