AC ESTATES Ltd.

Wednesday 23 February 2011

V Celju največja rast cen stanovanj - Nepremičnine

Cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Celju je lansko leto v povprečju poskočila za več kot 100 evrov.

Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije so se v Sloveniji cene rabljenih stanovanj ter eno- in dvostanovanjskih stavb v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi s prejšnjim trimesečjem malenkost znižale. V Celju pa je bilo celotno minulo leto v znamenju rasti cen.

Rabljena stanovanja so v zadnjih treh mesecih lanskega leta dosegla najvišjo rast, in sicer za šest odstotkov. Celje je med mesti rekordno tudi na letni ravni, saj je doseglo desetodstotno letno rast cen.

Cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja je v lanskem letu v povprečju poskočila za več kot 100 evrov. S tem so se cene rabljenih stanovanj v Celju že precej odmaknile od tistih v Mariboru, s katerimi so bile dolgo časa na približno isti ravni. Zdaj so višje že za skoraj 18 odstotkov.

Stanovanja v Celju dražja kot v Mariboru

Podobno rast je dosegla tudi največja nepremičninska družba na Celjskem, družba Kapitol nepremičnine. "Leto 2010 v naši družbi ocenjujemo kot poslovno uspešno. Opravili smo 28 transakcij več kot v letu 2009. Dobro smo delali tudi v poletnih mesecih, v katerih je sicer doslej veljalo mrtvilo na nepremičninskem trgu.

Cene pri nas prodanih rabljenih stanovanj so v povprečju znašale 1150, novih pa 1500 evrov za kvadratni meter," je povedal direktor družbe Janko Parfant ter dodal, da so najbolj iskana in prodajana še vedno manjša stanovanja s funkcionalno razporeditvijo prostorov.

Po njegovih besedah je na širšem celjskem območju deset kompleksov novogradenj, za katere vlada precejšnje zanimanje in so večinoma polovično že prodana. "V lanskem letu so bila prodana vsa stanovanja v novograjenih kompleksih, ki imajo ugodno lego in razpored prostorov," še pravi Parfant.

Da zanimanje za novogradnje narašča, je potrdil tudi nepremičninski posrednik Darko Fir: "Če gre za kakovostno gradnjo, dobro lokacijo in primerno ceno, je nova stanovanja mogoče dokaj hitro in uspešno prodati."

Lani prodali še enkrat več hiš kot leta 2009

Krivulja cen se je obrnila navzgor tudi pri eno- in dvostanovanjskih objektih. Kot pravi Kapitolov nepremičninski posrednik Jože Zorko, je bilo lani prodanih še enkrat več hiš kot leta 2009, povprečna cena pa je znašala 125.000 evrov. Cene zemljišč, primernih za gradnjo, še vedno znašajo okoli 40 evrov za kvadratni meter.

V družbi Kapitol nepremičnine, ki je tudi partner Mreže novogradenj Slovenije, so na podlagi doseženih poslovnih rezultatov optimistično vstopili v leto 2011. Pričakujejo, da se bo pozitivno gibanje na nepremičninskem trgu nadaljevalo. Večjih novogradenj na Celjskem v letošnjem letu naj ne bi bilo, je pa v sklepni fazi prenova veličastne Vile Savinja v Celju.

Vir: Dnevnik, Lea Komerički

Nepremičnine in investicije v Sloveniji na prodaj !

No comments: