AC ESTATES Ltd.

Tuesday 7 June 2011

Izbira pohištva za vrt ali balkon

Le kdo si v toplih dneh ne želi prebiti vsake proste minute na prostem? Če v tej sezoni načrtujete prenovo zunanjega dela svojega doma, ali pa le nakup ali dokup vrtnega pohištva, vam bodo naši nasveti iz članka gotovo v pomoč. Preberite!

vrno pohištvo - 5

(Foto: journal-de-la-maison.dekio.fr)

Razmislek pred nakupom

Tako kot pri vseh večjih in finančno zahtevnejših nakupih tudi pri nakupu sedežne garniture ali drugega pohištva za teraso ali vrt velja zlato pravilo – premislite in izmerite dvakrat, kupite enkrat. Preden se podate v prodajalno, si tako odgovorite na nekaj osnovnih vprašanj; s tem si boste prihranili precej časa, pa tudi denarja.

piknik

(Foto: iStockphoto)

- Koliko prostora imam? - natančno izmerite teraso ali del vrta, kamor nameravate postaviti novo pohištvo, ter ne pozabite na prostor, potreben za prehod ali dostop. Posebej na manjših terasah ali balkonih se rado zgodi, da navdušenje nad nakupom kaj kmalu zbledi, ko je novi ležalnik za las prevelik ali zaradi prevelike mize zmanjka prostora za stole okoli nje.

Pri velikosti pohištva upoštevajte tudi dejstvo, da ga boste morali čez zimo pospraviti v zaprt prostor, zato premislite, koliko prostora mu lahko namenite v lopi ali garaži

- Kakšno pohištvo potrebujem? - odgovor na to vprašanje je odvisen predvsem od tega, kako in za kaj uporabljate svoj vrt ali teraso. Boste na njem pili jutranjo kavico v dvoje in uživali v romantičnih sončnih zahodih, gostili piknike in zabave za prijatelje, uživali v samotnem branju knjige ali morda v igri z otroki? Vse to je pomembno vedeti, da boste pravilno izbrali tako vrsto, obliko, količino in nenazadnje materiale za svoje vrtno pohištvo.

- Koliko denarja imam? - cene enega kosa vrtnega pohištva, na primer stola, se lahko gibajo od nekaj evrov, pa do nekaj sto evrov ali celo več. Glede na proračun, ki ga imate na voljo, se že v naprej odločite za cenovni razred, ki vam je dostopen, in obiščite prodajalne, ki takšno pohištvo ponujajo.

- Kam bom pohištvo umestil? - Bo sedežna garnitura stala na pokriti, tlakovani terasi, ali pod drevesom sredi zelenice? Bo izpostavljena dežju ali neposrednemu soncu? Načeloma je sicer vse vrtno pohištvo izdelano tako, da je relativno na vremenske vplive, vendar to velja predvsem za res kakovostne (in drage) kose.

- Kakšen je moj stil? - Moderno, tradicionalno, „starinsko“ ali minimalistično? Prav tako kot pri pohištvu v domu je tudi pri zunanjem pohištvu na voljo mnogo različnih slogov, z njimi pa so navadno povezani tudi različni materiali.

Enostavnega pravila, kaj je „bolje“ in „lepše“ ni, zato se odločite glede na svoj okus in slog, v katerem sta opremljena vaš dom in vrt.

vrno pohištvo - 6

(Foto: journal-de-la-maison.dekio.fr)

Izbira je tako odvisna od številnih dejavnikov. Strokovnjaki in prodajalci pohištva, namenjenega zunanji uporabi, poudarjajo, da v tem segmentu še vedno velja pravilo, da kakovost v glavnem raste sorazmerno s ceno.

Za več denarja boste tako dobili boljše oblikovanje (kar pomeni večjo uporabnost, ergonomičnost), kakovostnejšo izdelavo in kvalitetne materiale.

Majhni stroški, veliko veselja

A vsi seveda nimamo denarja, da bi si privoščili drage in kakovostne kose, ali pa si tega preprosto ne želimo. Nič zato; tudi z relativno malo denarja lahko svoj balkon, vrt ali teraso spremenite v pravo malo oazo.

Pomladni balkon - 3

(Foto: freshome.com)

Če je vaš proračun omejen, lahko dostopnim, „navadnim“ kosom vrtnega pohištva individualnost vdahnete z manjšimi dodatki in lepotnimi popravki. S pisanimi bombažnimi blazinami, recimo. Te so poceni in na voljo v skoraj brezmejni paleti barv in vzorcev, ki jih lahko kombinirate s prti, pregrinjali, odejami za počivanje na travi in drugim tekstilom.

Namesto dragih okrasnih loncev si lahko omislite navadne, izdelane iz žgane gline, in jih pobarvate z akrilnimi barvami, ali pa rastline posadite v prazne konzerve, kanglice ali škatle za piškote. V takšni razigrani druščini bi še tako običajna, „cenena“ sedežna garnitura delovala privlačno, zanimivo in unikatno.

Brez rednega vzdrževanja ne bo šlo

Ne glede na to, ali boste za svoj vrt izbrali pohištvo iz plastike, kovine ali lesa, brez rednega vzdrževanja žal ne bo šlo. Že ob nakupu se pozanimajte, kakšen način (pranje, brisanje, krtačenje …) in katera čistilna sredstva so primerni za vzdrževanje izbranega pohištva.

Če to potrebuje barvanje ali oljenje, naj vam prodajalec svetuje tudi pri tem.

V vsakem primeru morate računati na to, da boste vrtno pohištvo generalno čistili vsaj dvakrat letno – spomladi, na začetku sezone, in jeseni, preden ga boste pospravili k zimskemu počitku.

Terasa pomladi - 8

(Foto: freshome.com)

Če sodite med tiste srečnike, ki imajo poleg nekaj kvadratnih metrov stanovanja ali hiše na voljo tudi vrt, teraso ali balkon, svoj kotiček pod milim nebom opremite tako, da boste na njem lahko čim bolj uživali. Pa naj si bo na čudovitem ležalniku iz tikovine, ali na preprostem stolčku, ki ste ga „podedovali“ po prenovi bližnje gostinske terase.

vir: dominvrt.si


No comments: