AC ESTATES Ltd.

Tuesday 7 June 2011

Vrtno pohištvo – letošnji trendi?

Tako kot na modnih pistah se trendi s sezonami spreminjajo tudi na področju vrtnega pohištva. Kaj za letos narekuje moda in katere so večne klasike; o tem, kako izbrati opremo za najudobnejši kotiček svojega vrta, smo povprašali strokovnjake.

„Trendi se tudi na področju vrtnega pohištva, primerljivo z modo, že vse od začetka devetdesetih spreminjajo na eno, največ dve leti“, pove mag. Lučka Jenko, direktorica kranjskega podjetja Prehod, ki se že od leta 1992 ukvarja s prodajo in svetovanjem na področju luksuznega vrtnega pohištva in opreme.

vrno pohištvo - 9

(Foto: journal-de-la-maison.dekio.fr)

Minimalizem v lesu

Jenkova pravi, da je v prihajajoči sezoni ključna beseda „minimalizem“ - tako zaradi čistih linij kot tudi zaradi cen, ki so skladno s preprostejšim izgledom, malce nižje. Medtem, ko so lani kolekcije vodilnih svetovnih proizvajalcev vključevale predvsem kose iz inoxa z vstavljeno fino mrežico, letor mrežica ostaja, inox iz okvirja pa zamenjuje les. Prav tako se lesu umikajo steklene mizne plošče.

Pletenje je „out“

Veliki „poraženec“ letošnjega leta pletivo. Ratan in umetni ratan, ki sta bila preteklih nekaj let pravi hit, se popolnoma umikata z naših teras in vrtov. Vzrok za to, pojasnjije Jenkova, je velikansko število bolj ali manj cenenih ponaredkov, ki so preplavili terase večine kavarn, barov in restavracij in tako, predvsem za zahtevnejše kupce, postali nezanimivi.

vrno pohištvo - 8

(Foto: journal-de-la-maison.dekio.fr)

Čeprav se v segmentu luksuznega pohištva pletivo odhaja iz mode, pa v Merkurju, kjer ponujajo vrtno pohištvo, dostopno kar najširšemu krogu kupcev, še vedno opažajo veliko zanimanje za umetni ratan. Kupci se letos radi odločajo tudi za kombinacije aluminija in tekstilena, ter vrtno pohištvo iz umetnih mas.

Med barvami kraljujeta kapučin in baker
Jenkovo smo povprašali tudi po tem, katere barve bodo letos krasile vrtove tistih, ki želijo biti v trendu. Jenkova pravi, da mimo večne bele (pa tudi črne) tudi letos ne moremo. Poleg njiju je vse pogostejša tudi topla, svetla barva kapučina, ki po odrenku spominja na lubje ali staran tik in se tako lepo ujema z večino vrtov.

vrno pohištvo - 4

(Foto: journal-de-la-maison.dekio.fr)

Tudi kar se tiče tekstilnih dodatkov, se morajo ti lepo vklapljati v okolico, zato je na voljo široka paleta odtenkov, ki jih običajno kombiniramo glede na barvo fasade. Na modni zemljevid tkanin se poleg svetle, smetanove barve, vrača bogata, rdečkastorjava barva v odtenkih vse od terakote pa do bakra.

„Vedno zeleni“ kosi vrtnega pohištva

Kot odlično naložbo, ki bo uporabniku dobro služila vrsto let in nikoli ne bo prišla iz mode, Jenkova izpostavlja leseno pohištvo iz tika. Takšne kose – predvsem klopi, stole in mizice, v Angliji izdelujejo že od leta 1800 in so praktično neminljivi, saj pogosto prehajajo iz generacije v generacijo. Je pa seveda kakovosti primerna tudi cena – za tikov stol je na primer potrebno odšteti med 300 in 600 evri.

vrtna gugalnica

(Foto: Merkur)

Večno priljubljeni so med Slovenci tudi zložljivi počivalniki z napetim platnenim sedalom; Jenkova pravi, da se kupci zanje odločajo predvsem zato, ker so lahki in prenosljivi ter tako uporabni v različnih delih vrta.

Tudi v Merkurju opažajo nekaj stalnic, po katerih njihovi kupci povprašujejo že več let. To so vrtna gugalnica Scab, plastični, oblazinjeni ležalnik Athens ter plastični stol Cannes z blazino.

vrno pohištvo - 7

(Foto: journal-de-la-maison.dekio.fr)

Mlajši počivajo, starejši se zabavajo

Jenkova pravi, da v segmentu luksuznega pohištva Slovenci zelo sledimo trendom. Vedno več je povpraševanja po tiku ter kosih vrhunskega dizajna in izdelave. Mladi po njenih izkušnjah kupujejo predvsem počivalnike – tako imenovane „lounge chairs“, medtem ko kupci srednjih let iščejo velike, raztegljive mize, primerne za vrtne zabave in piknike z večjim številom ljudi. K njim seveda sodijo tudi udobni jedilni stoli, vedno večje pa je tudi povpraševanje po senčnikih.

vrno pohištvo - 2

(Foto: journal-de-la-maison.dekio.fr)

vir: dominvrt.si

No comments: