AC ESTATES Ltd.

Tuesday 7 June 2011

Pergola za vroče dni

Pergola oziroma vrtna senčnica ima med poletno vročino še posebno veljavo. Nekateri si brez nje sploh niti ne znajo predstavljati poletja. Poleg tega na vrtu deluje zelo romantično. Poglejte!

pergola

(Foto: iStockphoto)

Domača zelena oaza

Zunanje temperature rastejo, ozračje postaja vsak dan toplejše, sonce pa močnejše. Kaj je lepšega, kot po napornem dnevu, ko sonce že zahaja za obzorje, ukrasti trenutek zase v hladu lastnega zelenega vrta?

Če na njem nimate dovolj velikega drevesa, ki bi vam lepšal redke trenutke miru in harmonije, vam bo prav prišla vrtna pergola.

Izum starega Egipta

Pergole so neodvisna struktura, ki so zgrajene v vrtu ali zraven stanovanjske hiše kot naravni podaljšek, v okviru splošne arhitekturne rešitve.

Tudi ta - recimo mu kar produkt - vleče korenine še iz davnih časov. Natančneje: stari Egipčani so tisti, ki jim lahko pripišemo odkritje oziroma razkritje te lesene, stebraste konstrukcije.

Prvotno je bila namenjena vzgajanju vinske trte, nato pa se je začela uporabljati še v druge namene - predvsem pa za ustvarjanje sence. Ker je narejena iz lesa, je skozi leta in stoletja seveda doživljala številne oblikovne in dizajnerske posege.

Vrtno pergolo lahko naredite sami, lahko pa pri njenem oblikovanju in postavitvi poiščete tudi strokovni nasvet. In zakaj ravno pergola? Ker se v zavetju njene sence počutimo varno, mirno in zaščiteno, hkrati pa se sproščamo na odprtem, v naravi.

Roža na pergoli

(Foto: iStockphoto)

Ustvarjanje zelenega zavetja

Prvotni material – les – se dandanes pri oblikovanju pergol kombinira z drugimi materiali. Nosilni stebri so lahko kamniti, kovinski, betonski, seveda pa tudi leseni. Izbira materiala in barve pergole pa naj bo usklajena z okolico.

Treba je še poudariti, da je pravilno vzdrževanje tisto, ki bo pergolo (ne glede na uporabljene materiale) pripravilo na uporabo v vseh naslednjih poletnih sezonah.

Olepševanje z rožami

Pergola bo s pomočjo rastlin še lepša. Lahko se odločite za vzpenjave rastline, ki se ovijajo okrog konstrukcije, ali pa za razne grmičke (tudi sadne), s katerimi dodatno okrasite okolico in hkrati privabite koristne žuželke v vaš košček zelenega miru.

Vrtna pergola za vroče dni

Olepšajte jo z vrtnicami! (foto: http://www.mooseyscountrygarden.com)

Dobra in tradicionalna izbira pa je tudi trta – s pravilno nego in vzdrževanjem bo leta in leta dajala zavetje in jesenske plodove. Seveda ne smemo pozabiti na vrtnice vzpenjavke – lepi cvetovi in dišeče vonjave bodo razveseljevale vsakega obiskovalca in obiskovalko.

Ker vzgajanje ustreznega zelenega ovoja okrog pergole ne poteka tako hitro, kot bi si želeli - nekatere rastline namreč potrebujejo tudi več let, da ga ustvarijo – si lahko v tem času pomagamo z raznimi zaščitnimi oblogami, kot so bambusove rolete oziroma roloji, trstika, tudi ustrezno blago itd.

Pergola na terasi

(Foto: iStockphoto)

vir: dominvrt.si

No comments: