AC ESTATES Ltd.

Saturday 8 January 2011

Čudovita prenova hiše v Riu!

Nepremičnine v Sloveniji na prodaj ...

Znameniti brazilski letoviški raj Rio de Janeiro ima tudi svojo drugo plat. To so številna revna in nevarna barakarska naselja ali favele, kamor noga povprečnega Brazilca ali turista nikoli ne stopi. A za umetnike ni nič nemogoče!

Favela v novih barvah

Favela ali barakarsko naselje je strogo ločena od mesta. (Foto: www.decodir.com)

Nizozemska umetnika Jeroen Koolhas in Dre Urhahn (znana tudi kot Haas&Hahn) sta se lotila edinstvenega projekta, in sicer poslikave favelskih naselij v Riu de Janieru. Umetnika, ki sta tudi drugače znana po svojih izjemnih projektih, sta v svoj projekt vključila lokalne prebivalce, osnovna ideja poslikave pa je bila favelam dati vidnost.

Favela v novih barvah

(Foto: www.decodir.com)

Čeprav nekatere favele, ki se dvigujejo na hribih nad razkošnima plažama Ipanema in Copacabana ponujajo izjemno lepe poglede na ocean in samo mesto, jih večina leži za »hrbtom« kipa Kristusa Odrešenika, na severni strani Ria. Favele Ria de Janiera so že desetletja označene za najbolj umazane in okrutne kraje. Otroci v favelah se že od malih nog soočajo z mamili in orožjem, ritem življenja pa je po navadi odvisen od do zob oboroženih skupin in mamilarskih kraljev.

Favela v novih barvah

(Foto: www.decodir.com)

Rio ima več kot 700 favel, v eni od njih - Santa Marti pa sta Nizozemca pred dvema mesecema zaključila zadnji del projekta z naslovom 'O Morro' (hrib ali v lokalnem pomenu "slum"). S pomočjo lokalne skupnosti, predvsem mladine, sta ustvarila čudovite poslikave v močnih modrih, rdečih, zelenih, roza in rumenih tonih, ki faveli dajejo videz prisotnosti in barvitosti.

Favela v novih barvah

Pogled na potek projekta v Santa Marti iz ptičje perspektive. (Foto: www.decodir.com)

"Najine sanje so se uresničile, saj smo s projektom v podobo favele vnesli nekaj optimizma, turistom in ostalim pa se bo ta morda vtisnila v malce drugačen spomin, kot le strah in trepet", sta povedala avtorja, ki obenem upata, da bo favela vsaj v določenem delu delovala manj zlovešče.

Favela v novih barvah, umetnika

Zadovoljna Jeroen Koolhas in Dre Urhahn (znana tudi kot Haas&Hahn) (Foto: www.decodir.com)

A favele Ria de Janiera so nekoč kljub revščini veljale za predele, v katerih se je odvijalo bolj sproščeno življenje. V njih se je rodila samba, ustvarjala in igrala se je glasba, in iz njih so prihajale številne karnevalske skupine, ki leto za letom privabljajo na znameniti karneval. To dojemanje se je močno spremenilo v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko je začel prevladovati kriminal.

Favela v novih barvah

Del pleskarske ekipe - umetnik z lokalci (Foto: www.decodir.com)

Koolhaas in Urhahn sta že nekaj časa razmišljala o tem, da bi favele skušala prikazati v bolj pozitivni luči. Urhahn, ki se ukvarja tudi s filmsko produkcijo, je že leta 2005 v Riu za MTV snemal dokumentarni film o hip-hop kulturi. Pogled na hribe in favele, ki obkrožajo Rio, je v njem prebudil željo, da bi jih oživil in jih - kot pravi - pobarval.

Favela v novih barvah - pleskanje

(Foto: www.decodir.com)

Vrnil se je dve leti kasneje, ko je že začel s poslikavami v eni od favel. Leto kasneje sta umetnika, ki sta prijatelja iz otroštva, v Riu poslikala steno ene od stavb. Zaključni del projekta pa so mavrične poslikave v Santa Marti.

Favela v novih barvah - pleskanje

Prebarvali so okrog 35 stavb. (Foto: www.decodir.com)

Umetnika pravita, da ju finančni vidik projekta niti najmanj ne zanima. Sicer jima je uspelo dobiti nekaj sponzorjev za projekt (denimo nizozemskega proizvajalca barv AkzoNobel), a sredstva so zadostovala le za izvedbo projekta in za manjša plačila tistim, ki so sodelovali pri projektu.

Favela v novih barvah - pleskanje

(Foto: www.decodir.com)

O višini plačila nočeta govoriti, pravita pa, da bi bilo težko pričakovati, da bi ljudje iz favel sodelovali zastonj, saj imajo le redki kakršen koli vir dohodka. S plačilom pa naj bi tudi posredovala sporočilo, da denar lahko zaslužiš z delom.

Favela v novih barvah, umetnika

Nizozemca želita podoben projekt uresničiti tudi v Aziji in v Afriki. (Foto: www.decodir.com)

In še eno sporočilo, ki sta ga želela posredovati s svojim projektom: Če pripomoreš k izboljšanju okolja, v katerem živiš, lahko izboljšaš tudi svoje življenje!

Seveda pa se oba zavedata, da se uspeha projekta ne da meriti, še manj pa pričakovati, da bo en projekt spremenil življenja tistih, ki živijo v favelah.

vir: www.dominvrt.si

Nadstandardne nepremičnine v Sloveniji

No comments: