AC ESTATES Ltd.

Thursday 7 June 2012

Bossmanu do Zidarjeve vile v Fiesi - NEPREMIČNINE

Piranski župan prekrižal načrte preprodajalcem vile, ki stavbo prodajajo za približno milijon evrov.

Večnadstropna na pol dograjena stavba ob jezeru v Fiesi, last Ivana in Vincencije Zidar, je naprodaj. Po neuradnih podatkih se je zanjo pojavil kupec, toda načrte mu je prekrižal piranski župan Peter Bossman, saj je občina začela postopek za uveljavitev predkupne pravice. Nihče ne ve, kako bi ta ob prazni blagajni izpeljala nakup.

»Čeprav gre za neskladno (»črno«) gradnjo, je objekt za občino potencialno zanimiv. Preprodajalcu – agenciji Vila Portorož – smo posredovali sklep, ki ga je sprejel župan, da namerava občina uveljaviti predkupno pravico, za kar ima na tem območju možnost. Občina Piran si prizadeva urediti razmere v Fiesi in nakup te vile je zato zanjo izrednega pomena. Zavedamo se, da je potrebno objekt najprej legalizirati, morda bi ga lahko nato namenili za razvoj mladinskega turizma. Imamo že izdelane idejne prostoske rešitve za urejanje plaže, okolico jezer, pešpoti, prometa, razsvetljave... Kako bi občina to izpeljala, pa ne morem povedati. To je stvar drugih služb,« nam je včeraj povedala Manca Plazar, predstojnica urada za okolje in prostor. Župan Peter Bossman in podžupanja Meira Hot sta bila nedosegljiva, ker sta bila na službenem potovanju v Romuniji.

Informacijo o tem, da Vila Portorož prodajajo veliko vilo v Fiesi, smo zasledili že pred nekaj tedni na oglasni deski sredi Portoroža. Ponujali so jo za 1,1 milijona evrov. Ko smo poklicali Vlasto Lovrečič v nepremičninsko agencijo, je zanikala, da bi njihova agencija prodajala Zidarjevo nepremičnino. Pozneje smo zvedeli, da je v zemljiški knjigi vpisana prepoved pravnega prometa s hišo. Ugibamo, da je to lahko posledica inšpektorskih postopkov zaradi neskladne gradnje. Morda je to tudi posledica kazenskega postopka, saj je specializirano državno tožilstvo RS že avgusta 2009 vložilo obtožnico proti trem fizičnim osebam zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja, napeljevanja k tej zlorabi in pomoči pri tem dejanju v zvezi z vilo Novista, kot pravijo Zidarjevi vili. Obtožnica je pravnomočna od februarja 2010. Obravnave še ni bilo.

Objekt je v neskladju z veljavnim prostorskim aktom

Glede legalizacije so lastniki naročili nekatera dela, s katerimi so zasuli eno od dveh garažnih etaž (za šest avtomobilov). Kljub zasutju etaže je stavba še zmeraj neskladna z izdanim dovoljenjem, saj bi morali odstraniti (zasuti) še drugo kletno etažo in za en meter znižati mansardo. Upravna enota je namreč zavrnila zahtevo za izdajo spremenjenega gradbenega dovoljenja, ker je tak objekt v neskladju z veljavnim prostorskim aktom.

Stavbo so začeli graditi jeseni 2006. Tedaj so hoteli zgraditi penzion s 25 ležišči in 17 parkirnimi mesti. Na pol zgrajena velika vila, ki je tujek ob jezeru, kazi okolje že kakšnih pet let. Neuradno smo izvedeli, da bi jo Ivan Zidar rad prodal, saj mu prinaša same težave. Najprej je zanjo hotel iztržiti poldrugi milijon, zdaj bi bil zadovoljen z milijonom evrov. Cena 1,1 milijona evrov je tudi posledica provizije in drugih stroškov (zaslužkov), ki jih ob takšnih prodajah hočejo zaslužiti posredniki. Neuradno smo izvedeli, da se je že pojavil kupec in da je občinska odločitev o uveljavitvi predkupne pravice dodobra premešala štrene prodajalcem (posrednikom) predvsem pa kupcu. Kdo bi jo kupil, nismo ugotovili. Kot tudi ne, kako bi občina zagotovila plačilo za nepremičnino v času očitnih finančnih stisk. Uveljavitev predkupne pravice pomeni, da ima občina ob vsaki ponujeni ceni prednost, če pa ta odstopi od nakupa, potem prodajalci ne smejo prodati objekta pod ceno, ki je bila ponujena njej.

Občina bi imela kar nekaj več manevrskega prostrora za dosego legalizacije stavbe, saj bi lahko spremenila prostorski načrt in na ta način olajšala legalizacijo črne gradnje. Slišali smo tudi govorice o tem, kako so glede usode te stavbe menili funkcionarji občinske uprave, saj zastopajo tudi različne interesne kroge, ki so se oblikovali ob prodaji očitno pomembne vile, sicer rojene pod nesrečno zvezdo.

Vir: Delo, Boris Šuligoj

NADSTANDARDNE NEPREMIČNINE

No comments: