AC ESTATES Ltd.

Monday 11 June 2012

Zemljiški zakon naj bi dobil ročno zavoro - NEPREMIČNINE

Židan: SDS tako zelo sili s hitrim sprejemanjem zakona, ker ve, da je to, kar počne, napačno in da ne bo zdržala javnega pritiska.

V ponedeljek ob 14. uri bo na seji državnega zbora padla odločitev, ali bodo poslanci novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki ukinja odškodnino zaradi pozidave zemljišč, obravnavali po skrajšanem ali rednem postopku.

"Zakon je treba obravnavati po normalnem postopku, saj ni nikjer nobenih izrednih razmer, in se o njegovih spremembah pogovoriti s stroko," meni Dejan Židan iz opozicijske SD, eden od pobudnikov spremembe zakonodajnega postopka za zemljiški zakon, ki so ga v parlamentarno obravnavo vložile štiri koalicijske stranke - SDS, NSi, DL in DeSUS.

Toda poslanci Državljanske liste predlagane novele zakona o kmetijskih zemljiščih, katere sopodpisniki so, ne zagovarjajo več v celoti. Zavzemajo se za kompromisno rešitev, po kateri bi odškodnina zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč ostala v zakonu, vendar je ne bi plačevali investitorji, temveč tisti, ki bajno služijo zaradi prekategorizacije kmetijskih zemljišč v stavbna. "Če nekdo kupi kmetijsko zemljišče po pet evrov za kvadratni meter in se mu po spremembi namembnosti vrednost poveča na 100 ali celo 200 evrov, je to izjemno velik dobiček, za katerega ni potreben noben trud. Le morda sreča, zveze ali celo kakšni nelegitimnimi mehanizmi, opozarja predsednik Državljanske liste Gregor Virant.

Po njegovem bi bilo zato treba v zakon o kmetijskih zemljiščih vnesti obdavčitev ekstra zemljiških dobičkarjev, del zbranega denarja pa nameniti za vzpostavljanje novih kmetijskih zemljišč. "Tako ne bi bili dodatno obremenjeni tisti, ki že imajo v lasti stavbna zemljišča in jih je Židanov zakon presenetil zaradi plačila nadomestila za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Zdaj špekulanti, ki kupujejo zemljišča in jih prodajajo kot stavbna, ne plačajo nič, odškodnino pa plača tisti, ki od njih kupi zemljišče. To je zelo krivično," je prepričan Virant, zato se zavzema za kompromisno rešitev. Od kmetijsko-okoljskega ministrstva pričakuje, da jo bo skušalo v predlagano novelo zakona vnesti preko dopolnil. "Če se z amandmaji ne bo dalo dopolniti, pa bo najbrž zavrnjen in bo treba vložiti nov zakon," ocenjuje predsednik državnega zbora, ki se kljub kritikam opozicije in strokovne javnosti zavzema za obravnavo zemljiškega zakona po skrajšanem postopku.

Dejan Židan, ki, kot rečeno, zagovarja obravnavo zakona po normalnem postopku, kar pomeni, da bi se odločanje o njem preneslo na jesen, si takole razlaga veliko naglico pri sprejemanju tega zakona, ki jo diktira SDS: "Vem, da so vse politične stranke zelo v precepu zaradi hudega pritiska SDS. Po drugi strani vsi slišijo in berejo dokaj enotno mnenje stroke in nevladnih organizacij. Po mojem je tudi to razlog, zakaj SDS tako zelo sili s hitrim sprejemanjem novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ker ve, da je to, kar počne, napačno in da ne bo zdržala javnega pritiska."

Vir: Dnevnik, Tatjana Pihlar

NEPREMIČNINE & INVESTICIJE

No comments: