AC ESTATES Ltd.

Monday 11 June 2012

Marriott bo v Ljubljani, kdaj, pa ni jasno - NEPREMIČNINE

Prve goste je sprejel nov prestižni hotel Plaza, ki bo zapolnil del potreb po namestitvah višjih kategorij, ki jih v mestu primanjkuje.

Pred dnevi je prve goste sprejel največji hotel v Ljubljani in v Sloveniji, hotel Plaza v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC City. Hotel je v lasti Zlatarne Celje, ima štiri zvezdice in 208 sob ter 28 suit, ki so namenjene večinoma poslovnežem. Čeprav hotel ni del nobene izmed mednarodnih verig, bo s svojo ponudbo zapolnil del potreb po namestitvah višjih kategorij, ki jih v Ljubljani primanjkuje, pravi Petra Stušek iz zavoda Turizem Ljubljana.

Hotelirji in turistični delavci namreč že nekaj let opozarjajo, da bi mesto potrebovalo hotel luksuzne kategorije, ki bi Ljubljani dvignil prepoznavnost. Predvsem hotel znane prestižne verige, denimo Ritz, Sheraton ali Hyatt, bi mestu dvignil ugled in Ljubljano uvrstil med prepoznavne cilje za turiste, pravijo hotelirji.

Marriott zagotovo prihaja, kdaj, pa še ni znano

Prav tak hotel že nekaj časa napoveduje poslovnež Joc Pečečnik. V sklopu obnove širšega območja bežigrajskega stadiona bi v načrtovani stolpnici, ki bo zrasla ob stadionu, odprli tudi hotel znane verige Marriott. To je ena od treh vodilnih svetovnih hotelskih korporacij. Hotel bo imel okoli 200 sob najvišjih kategorij in, kot je povedal Srečko Žvipelj iz dužbe BŠP Joca Pečečnika, se s predstavniki hotela Marriott že usklajujejo glede posameznih podrobnosti, denimo arhitekturne zasnove novonastalega hotela, strojnih in elektro-instalacij, varnosti, opreme, določili so termine za šolanje kadrov, ki bodo hotel vodili, in podobno. "Hotel zadovoljuje najstrožje svetovne standarde in se umešča na najzahtevnejše tržišče mednarodne kongresne dejavnosti, ki v širši regiji nima podobnih primerjav. S tem pridobivamo izredno prepoznavnost, kar si v Sloveniji že desetletja želimo," dodaja Žvipelj. Toda čeprav so dorekli že vsako najmanjšo podrobnost, pa odgovora na ključno vprašanje še ni. Ker v tem trenutku še ni jasno, kdaj se bo začela celostna obnova širšega območja bežigrajskega stadiona, saj družba BŠP še vedno ni pridobila vseh potrebnih dovoljenj, še niti približno ni jasno, kdaj bi prestižni hotel začeli urejati in kdaj bi lahko začel obratovati.

A Pečečnik oziroma družba BŠP pravzaprav ni edina, ki obljublja odprtje hotela mednarodne verige, ki Ljubljani tako zelo primanjkuje. Hotel znane hotelske verige naj bi odprli tudi v kompleksu Emonike, natančneje na zemljišču Vilharjeve ceste. Katero hotelsko verigo bodo investitorji pripeljali v Emoniko, še ne želijo razkriti. "Ne moremo še razkriti imen. V natečaju za hotel Emonika je sodelovalo 10 svetovnih top hotelskih verig," je rekla Miljana Picek iz družbe Emonika. Znano pa je, da hotel ne bo luksuzne kategorije, ampak poslovni hotel s štirimi zvezdicami. V njem bo približno 130 sob s konferenčnimi prostori in restavracijami. Vendar pa je tudi gradnja hotela Emonika odvisna od tega, kdaj bo končan postopek razlastitve zasebnih zemljiščih ob sedanji Vilharjevi cesti, kamor se bo v prihodnosti ta cesta razširila. In prav zato tudi v tem primeru ni jasno, kdaj bo hotel pravzaprav odprl svoja vrata.

Poplava butičnih hotelov

Po drugi strani pa so v zadnjih letih v Ljubljani kot gobe po dežju začeli rasti manjši butični hoteli s štirimi zvezdicami v starem mestnem jedru. Tam je tako pred nekaj več kot dvema letoma s preureditvijo historičnih stavb nastal Allegro Hotel. Lesar Hotel Angel na Gornjem trgu in Antiq Palace Hotel & Spa v Gosposki ulici sta svoja vrata odprla predlani, Hotel Cubo ob Slovenski cesti pa lani poleti. Slednji je največji izmed naštetih butičnih hotelov in šteje 26 sob. V zadnjih nekaj letih se je zelo povečalo tudi število hostlov. Nedavno se je odprl hostel Sax v Eipprovi ulici, nazadnje, junija, pa nov Hostel & Spa na Poljanski cesti, ki ima 16 ležišč v 5 sobah.

Prav odpiranje teh manjših butičnih hotelov in namestitvenih kapacitet najnižjih kategorij povzroča sive lase hotelirjem, ki so v mestu prisotni že desetletja. "Hotelirstvo na dobri lokaciji v središču mesta se še vedno splača, vendar pa povečanje konkurence niža cene nočitev na nerazumno raven, kar povzroča težave pri zagotavljanju kakovosti," je opisal Željko Vrhovac, vodja rezervacij v hotelu Slon.

"Ljubljana je v zadnjih nekaj letih doživela pravo poplavo številnih manjših butičnih hotelov. Še vedno se gradijo tudi večji hoteli, kar ob kombinaciji majhnosti Ljubljane in pomanjkanja rednih letalskih linij dodatno negativno prispeva k privlačnosti te panoge. Med ljubljanskimi hoteli tako zahtevnost poslovanja povečuje tudi zasičenost trga," pa je povedal Milan Sajovic, vodja prodaje in marketinga v hotelu Lev.

Vir: Dnevnik, Anja Hreščak

NEPREMIČNINE & INVESTICIJE

No comments: