AC ESTATES Ltd.

Friday 9 April 2010

Novi posli za slovenske gradbince

Po Zidarjevem SCT posli v Libiji še Dušanu Črnigoju, Hildi Tovšak in Borisu Dolamiču. Pred podpisom večjih poslov v Libiji so še trije slovenski gradbinci. Primorje bo menda gradilo avtocesto, Vegrad bolnišnico, GPG pa stanovanjsko naselje. Skupaj so posli vredni 300 milijonov evrov.

Prvi mož SCT Ivan Zidar je pred dvema tednoma izdal, da je v Libiji podpisal pogodbo za gradnjo treh avtocestnih vpadnic v Bengaziju na severovzhodu države. Vrednost posla znaša 333 milijonov evrov. Omenjena pogodba je plod novembrskega obiska Boruta Pahorja z gospodarsko delegacijo pri šefu Libije Moamerju Al Gadafiju.

Poleg Zidarja so bili v omenjeni delegaciji še predstavniki slovenskih gradbincev Primorje, Vegrad in GPG. Po naših informacijah so vsi omenjeni pred podpisom pogodb za večje gradbene projekte v Libiji. Kot trdi naš vir, je vsaka pogodba vredna približno sto milijonov evrov oziroma skupaj 300 milijonov evrov. Primorje bo menda gradilo okoli sto milijonov evrov vredno avtocesto od Tripolija do Gadamisa na alžirski meji, Vegrad bolnišnico, GPG pa večje stanovanjsko naselje.


Development land for construction of commercial - residential complexes - Maribor (Podravje - Slovenia).

Črnigoj gre v Libijo, Dolamič še čaka

Šef Primorja Dušan Črnigoj nam je pojasnil, da pogodba sicer še ni podpisana. "Na pogajanja v Libijo grem 16. aprila. Dokler pogodba ne bo podpisana, ne bom govoril o podrobnostih," je skopo pojasnil Črnigoj. Tudi Hilda Tovšak iz Vegrada včeraj ni bila zgovorna kot ponavadi. Informacije, da bo v Libiji gradila bolnišnico, ni ne potrdila ne zanikala, češ da ne utegne.

Še najbolj zgovoren je bil Boris Dolamič, prvi mož GPG. "Za zdaj še nismo ničesar podpisali, imamo pa zelo resne pogovore. Trajalo bo še nekaj časa, da bomo podpisali," pojasnjuje Dolamič. Najbolj resni pogovori potekajo o večjem stanovanjskem kompleksu, v igri pa je tudi gradnja bolnišnice in poslovne stavbe, pravi Dolamič.

Če prideš blizu Gadafiju, si zmagal

Za aprilsko revijo Manager , ki je izšla v sredo, je poznavalec libijske poslovne kulture ocenil, da si zmagal, če prideš do odločevalcev blizu Gadafiju. Po njegovih besedah so slovenski gradbinci v prednosti pred konkurenco zaradi povezav nekdanje Jugoslavije in gibanja neuvrščenih. "V ozek Gadafijev krog sodijo tudi posamezniki bosanskega rodu, ki že dolgo živijo v Libiji in so jih Libijci sprejeli za svoje," je za Manager razmere osvetlil poznavalec in dodal, da slovenski gradbinci že ustanavljajo podružnice in operativne centre v Libiji. Skupno naj bi sicer Libija načrtovala za 45 milijard evrov infrastrukturnih projektov.

Gadafijevi menda še ta mesec v Ljubljani

"Skupaj z italijanskimi in španskimi oblastmi smo naredili veliko za interese Libije," je pojasnil Pahor. Delegacija pod vodstvom libijskega gospodarskega ministra (Gadafijeva udeležba še ni potrjena) naj bi po Pahorjevih besedah v drugi polovici meseca obiskala Ljubljano. "V dveh letih bomo dosegli desetkratno povečanje blagovne menjave. Pogodbe so podpisane. Več stomilijonske," je še dejal Pahor po včerajšnji seji vlade.

Dejal je tudi, da se bo kljub zapletom našla rešitev za kameli, ki mu ju je ob novembrskem obisku v Tripoliju podaril Gadafi. Arabci namreč ne bi razumeli, če bi zavrnil kameli zaradi birokratskih ovir, meni Pahor.

SID banka obravnava dva posla v Libiji

"Do zdaj nismo zavarovali še nobenega posla v Libiji, a imamo zdaj v obravnavi dva posla, in sicer gre za zavarovanje storitvenih garancij," pojasnjujejo na (SID banki#SID banka), vodi jo Sibil Svilan. In kaj sploh pomeni zavarovanje storitvenih garancij? Z njimi se naročnik zaščiti pred določenimi tveganji, povezanimi s tujim izvajalcem, denimo za dobro izvedbo del.

Pogosto so takšne garancije nujne, da izvoznik pridobi posel. SID banka tako prevzame del tveganj, če denimo izvoznik postane nesolventen ali če dane varščine ne pokrijejo regresnega upravičenja. Neuradne informacije, da je podporo projektov SID posebej "naložil" razvojni minister Mitja Gaspari, niso komentirali.

Vir: Finance, Gospodarstvo, Jaka Elikan, Monika Weiss

No comments: