AC ESTATES Ltd.

Thursday 8 April 2010

Popustov kot v Vegradu ne bo

Dva tedna po tem, ko je Vegrad cene stanovanj v Celovških dvorih znižal za do 35 odstotkov, se drugi investitorji stanovanjskih gradenj v Ljubljani na ta ukrep niso odzvali. Koliko je znižanje cen Vegradu pripomoglo k prodaji okrog 230 neprodanih stanovanj, za zdaj še ni jasno, saj z Vegrada sporočajo zgolj, da zanimanje za nakup prostih nepremičnin "nekoliko presega naša pričakovanja". Konkretno koliko stanovanj so prodali v zadnjih dveh tednih, pa nam niso povedali.

A z neprodajo stanovanj se ne srečujejo zgolj pri Vegradu, saj naj bi bilo po nekaterih podatkih v Ljubljani neprodanih med 1000 in 1500 novozgrajenih stanovanj. Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami Igor Blažina pa ocenjuje, da je neprodanih stanovanj več, kot jih navajajo gradbeniki, saj investitorji nekatera stanovanja vodijo kot prodana, čeprav so z njimi le poplačali proizvajalce, ki jih potem prodajajo naprej.

Neprodana stanovanja v celi Ljubljani

Med večjimi stanovanjskimi soseskami, ki so že zgrajene oziroma bodo kmalu dokončane, je veliko neprodanih stanovanj v Njegoševem kvartu (od 93 je neprodanih 83 stanovanj) in v stavbi R5 na Vilharjevi, kjer je prodana polovica od stotih stanovanj. V soseski Savski breg je od 149 neprodanih še okrog 90 stanovanj, v soseski Atrium ob Šmartinski cesti, kjer je zgrajenih 289 stanovanj, pa je do sedaj prodanih le okrog 30 stanovanj, 20 naj bi jih bilo rezerviranih, kažejo podatki na spletni strani prodajne službe iProjekt. Po nekaj deset neprodanih stanovanj je tudi v soseski Koseze in na Viški sončavi.

Večina investitorjev pravi, da cen svojih stanovanj ne morejo znižati in dodajajo, da je v ceno poleg same gradnje všteta tudi lokacija soseske, mikrolokacija stanovanja, kakovost gradnje, razpoložljiva infrastruktura... Kraški zidar se je kljub temu odločil, da bo kupcem odvisno od kupljene površine podaril tri ali štiri kvadratne metre površin. SCT, lastnik stavbe R5, pa se zaradi splošnih tržnih razmer sicer odloča za dajanje popusta kupcem, ki je odvisen od obsega nakupa in načina plačila. Blažina meni, da bi velika konkurenca sicer lahko znižala cene nekaterih stanovanj, ne pričakuje pa, da se bodo vsi investitorji odločali za znižanje cen, ker se bodo sklicevali na zgoraj omenjene prednosti novogradenj.

V Vegradu brez uporabnega dovoljenja za sosesko

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je ob predstavitvi nove cenovne politike v Celovški dvorih napovedala, da uporabno dovoljenje za celotno sosesko pričakujejo v začetku aprila, a ga trenutno še nimajo. Prav tako še vedno čakajo na uporabno dovoljenje za povezovalno cesto med Celovško cesto in Cesto Ljubljanske brigade. Za zdaj ima Vegrad v rokah zgolj uporabno dovoljenje za komunalno infrastrukturo.

Zaradi neizdanega uporabnega dovoljenja morajo na stanovanja čakati tudi upravičenci do neprofitnih najemnih stanovanj, ki jih je kupil Javni stanovanjski sklad (JSS) Mestne občine Ljubljana (MOL). Prvi paket omenjenih stanovanj bi Vegrad JSS moral predati že ob koncu januarja. A ker Vegrad ni pridobil uporabnega dovoljenja, mu MOL zaračunava penale za vsak dan zamude. Tako je Vegrad MOL dolžan že okrog 675.000 evrov, je povedala direktorica JSS Jožka Hegler.

Vir. Dnevnik, (vbr)




Stavbno zemljišče v centru Pernice pri Mariboru. - 431.940 €

No comments: