AC ESTATES Ltd.

Thursday 20 January 2011

Hiša za 3600 dolarjev zdaj vredna milijon! Nepremičnine

Nadstandardne nepremičnine v Sloveniji na prodaj !

Lesena graščina Clingstone, življenjski projekt in velika ljubezen v življenju danes 81-letnega arhitekta Henryja Wooda, je dokaz, da se da s trmo doseči prav vse. No, ob pomoči dobrih prijateljev ...

Graščina Clingstone, fascinantna trinadstropna zgradba na mali skali sredi zaliva Narragansett Bay, ima kot vsaka neobičajna hiša svojo neobičajno zgodbo, ki je že ob prvem obisku začarala takrat mladega Henryja.

Lesena graščina Clingstone - 8

Lesena lepotica visokim valovom in ostrim morskim vetrovom kljubuje že 105 let. (Foto: New York Times)

Graščino na skali je, kot je iz zapiskov in starih fotografij, ki jih je zbral in jih danes vestno hrani, izvedel Henry, zgradil njegov daljni sorodnik J. S. Lovering Wharton iz Filadelfije. Wharton je imel v lasti počitniško hišico v južnem delu Jamestowna, ki pa so mu jo oblasti na prelomu 20. stoletja zaradi širitve pristanišča odvzele. Da bi se jim maščeval, je Wharton svojo novo počitniško hišo postavil na skali sredi zaliva, tam, kjer ga nihče ne bo motil.

Pri gradnji je Wharton sodeloval z umetnikom Williamom Trostom Richardsom. Zaradi sloga gradnje v takrat priljubljenem rustikalnem „shingle“ stilu s širokimi deskami na fasadi in robustnimi hrastovimi tramovi lesena stavba bolj kot na dvorec spominja na mlin.

Posebnost, ki zgradbo dela res unikatno, so notranje stene, oblečene s skodlami. Za to rešitev sta se avtorja odločila, ker je pogosto pokanje pristaniških topov povzročalo razpoke v apnenem ometu okoliških hiš.

Lesena graščina Clingstone - 7

Osrednji bivalni prostor v času, ko je hišo še uporabljal njen prvi lastnik J.S. Lovering Wharton (Foto: New York Times)

Ni znano, ali se je Wharton domačinom zameril, ali pa so mu bli le nevoščljivi zaradi njegove vztrajnosti, vsekakor pa so bili prepričani, da na skali, ki so jo bičali morski vetrovi in oblivali valovi, nek „priseljenec“ ne bo zdržal dlje kot eno poletje. Pa je, saj je v hiši preživel kar 34 poletij vse do svoje smrti. Potem ko je tri leta za njim umrla še njegova soproga, je slikovita hiša na skali ostala zapuščena.

Zgodba se nadaljuje 20 let kasneje, ko sta hišo leta 1961 odkrila zakonca, arhitekta Henry in Joan Woods. Kljub temu, da so bili na hiši jasno vidni večkratni obiski vandalov in divjanje naravnih sil, ki je med drugim odneslo streho hiše, sta se Henry in Joan odločila za nakup. Ker zanjo ni bilo posebnega zanimanja, njeni lastniki (Whartonovi sinovi) pa so bili med seboj sprti, sta za trinadstropno lepotico na enkratni lokaciji odštela pičlih 3.600 dolarjev.

Leta 1961 sta graščino na skali odkrila zakonca Henry in Joan Woods. Kljub temu, da je bila videti kot podrtija, sta se odločila za nakup.

A obnova razbite, zapuščene in od slabega zraka uničene lesene konstrukcije je zahtevala veliko več kot le nekaj ur dela ob koncih tedna, stroški pa so kmalu presegli strošek nakupa. Zato se je Henry domislil preproste, a hkrati genialne ideje, ki v celoti leseno konstrukcijo sredi morja v odličnem stanju ohranja še danes – na pomoč je povabil prijatelje.
Pa prijatelje prijateljev, znance in vsakogar, ki ga je mikalo življenje v slikoviti hiši.

V zameno za bivanja, praznovanja ali poroke v njegovi hiši so ljudje pomivali okna, brusili in barvali leseno fasado, izdelovali pohištvo ali urejali notranjost … in se ob vsem tem sijajno zabavali. Hiša in boemsko življenje v njej sta tako hitro postala znana in pri vzdrževanju je sodelovalo vedno več ljudi – mojstrov, tesarjev, kamnosekov, umetnikov in drugih, ki se še danes redno vračajo na Clingstone.

Lesena graščina Clingstone - 11

Srce trinadstropne hiše s 23 sobami predstavlja velik osrednji dnevnobivalni prostor s panoramskimi okni (Foto: New York Times)

V pol stoletja, odkar obiskuje in ureja svoj leseni dvorec, se je Henry dvakrat ločil in na novo poročil. Ker njegova druga žena Clingstona ni prenesla, se je hiša v nekaj desetletjih spremenila v pravi moški brlog, tretja žena, s katero Henry živi sedaj, pa je dvorcu vrnila nekaj reda in elegance.

No, delovno zabavne akcije se kljub temu nadaljujejo; vsako leto ob koncu maja Henry povabi okoli 70 starih prijateljev in novih radovednežev, da v zameno za nekajdnevno bivanje v sanjski hiši sredi morja pomijejo vseh 65 oken in prebrusijo ter zaščitijo leseni ovoj te ekstravagantne trinadstropne morske lepotice.

Lesena graščina Clingstone - 15

Edini dostop do hiše je z ladjo ali s čolnom (Foto: New York Times)

Lesena graščina Clingstone - 13

Kuhinjo je na svojem prvem delovnem vikendu na Clingstonu prenovila Henryjeva snaha (Foto: New York Times)

Lesena graščina Clingstone - 14

Ogromna jedilnica ne sme manjkati! (Foto: New York Times)

Lesena graščina Clingstone - 9

Dvorec ima kar 65 velikih panoramskih oken z lesenimi okvirji, ki jih prostovoljci vsako leto pomijejo in zaščitijo, da jim slan morski veter ne more do živega (Foto: New York Times)

Lesena graščina Clingstone - 10

Iz sobe za ping pong se ponuja pogled na most Newport bridge (Foto: New York Times)

Lesena graščina Clingstone - 12

Med številnimi arhitekturnimi posebnostmi je najbolj značilen notranji opaž sten iz skodel (Foto: New York Times)

vir: www.dominvrt.si

Nadstandardne nepremičnine v Sloveniji na prodaj !

No comments: