AC ESTATES Ltd.

Tuesday 11 January 2011

Ne pozabite na obveznosti iz oddajanja premoženja v najem - Nepremičnine

Oddaja napovedi je po novem mogoča tudi preko sistema eDavki, za hišniška stanovanja napovedi ni potrebno več oddajati.

Vsi tisti, ki so v letu 2010 fizičnim osebam oddajali v najem premično ali nepremično premoženje, morajo napoved posredovati davčnemu organu do 17. januarja 2011, so danes sporočili iz Davčnega urada Republike Slovenije (Durs ). Pomembna novost na tem področju je, da letos prvič napovedi ni potrebno oddati tistim, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov.

Prav tako je novost, da lahko zavezanci napoved oddajo tudi preko sistema eDavki. Zavezance, ki svojih obveznosti ne bodo izpolnili, lahko davčni organ kaznuje za prekršek. Spomnimo naj, da je Davčna uprava RS v preteklem letu poostrila nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo torej zavezanci, ki so v letu 2010 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati do 17. januarja 2011. Zavezanec, rezident Republike Slovenije, je dolžan napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in izven Slovenije. Nerezident Republike Slovenije pa je dolžan napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Če ste nepremičnine oddajali preko upravnikov, napovedi ni potrebno vložiti

Prva pomembna novost je, da napovedi letos niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Upravnik večstanovanjske stavbe je bil po novem dolžan za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine v breme prejemnika dohodka.

Druga novost pa je, da je napoved zdaj mogoče vložiti tudi preko sistema eDavki. Pristojnemu davčnemu organu ga zavezanci seveda še vedno lahko posredujejo na predpisanem obrazcu Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, priporočeno po pošti ali osebno.

Država vam bo vzela četrtino

Akontacija dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po stopnji 25 odstokov od davčne osnove. Davčna osnova je doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam.

Laganje Dursu vas bo stalo od 400 do 1200 evrov

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, je za tako ravnanje predvidena globa od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1.200 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Seveda so med lastniki nepremičnin tudi taki, ki nepremičnin, v katerih ne bivajo, tudi ne oddajajo (vikendi, v nepremičninah živijo npr. otroci, ki najemnine ne plačujejo,...). V teh primerih lahko lastniki davčnemu organu posredujejo izjavo o ne oddajanju. Lastnik nepremičnine v tem primeru pod kazensko in materialno odgovornostjo izjavi ter pojasni, da nepremičnine, katere lastnik je bil ali je, ne oddaja.

Lansko leto je v državni proračun prišlo slabih sedem milijonov evrov od oddajanja nepremičnin

Za leto 2009 so na Dursu prejeli 39.039 napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Odmera je bila zaključena za 38.267 zavezancem, skupni znesek davčne osnove teh zavezancev je znašal 27,5 milijona evrov, akontacija dohodnine je znašala slabih sedem milijonov evrov EUR.

Vir: Finance, Gospodarstvo, Iztok Hočevar

Nadstandardne nepremičnine - poiščite tukaj !

No comments: