AC ESTATES Ltd.

Wednesday 12 May 2010

Banka ali zavarovalnica v kavarni Evropa

Kljub krizi med gostinci še zanimanje za najemanje lokalov v Ljubljani.

V stavbi kavarne Evropa, kjer je od nekdaj bila restavracija ali kavarna, naj bi v prihodnje začela delovati banka ali zavarovalnica. Borut Breznik, ki za lastnike, ki živijo v tujini, oddaja gostinski lokal, je povedal, da bodo namembnost prostorov spremenili tako, da bodo 350 kvadratnih metrov velik prostor razdelili na dva dela, del bo po novem namenjen poslovni dejavnosti, torej zavarovalnici ali banki, v drugem delu pa bo tudi v prihodnje ostala gostinska dejavnost.

Prav ti nameni lastnikov pa so iz prostorov pregnali gostinca Luko Lesarja, ki je bil zadnji v vrsti najemnikov Evrope. Povedal je, da sta tako a la carte restavracija kot del, kjer so stregli študentska kosila, odlično obratovala, zato razlog za njegov odhod nikakor ni slab promet, pač pa navzkrižje interesov glede tega, čemu bi moral biti prostor namenjen, o čemer so imeli z lastniki nasprotne poglede. Dodaja, da je sprememba namembnosti, ki so jo želeli lastniki, za seboj potegnila tudi višjo najemnino, kar je še poglobilo neskladja. "Trud, ki smo ga vložili v oživitev prostorov, se je obrestoval, saj smo na dan pripravili tudi do 150 kosil ter organizirali srečanja za velike skupine ljudi in žal mi je, da nimamo več restavracije v prostorih Evrope," je povedal Lesar.

Breznik je kot glavni razlog za spremembo namembnosti izpostavil težavo, ki so jo imeli pri zagotavljanju gostinskega programa za tako velik prostor. S tem pa se ne strinja Lesar, ki pravi, da je sam še vedno zainteresiran za opravljanje gostinske dejavnosti na celotnem prostoru kavarne Evropa.

Kot kaže, se kljub trenutni gospodarski krizi med gostinci še vedno pojavlja zanimanje za najemanje gostinskih lokalov v Ljubljani. Kot je povedala Simona Remih, načelnica občinskega oddelka za ravnanje z nepremičninami, se na javna zbiranja ponudb javlja sicer manj ponudnikov kot pred dvema letoma, kar je verjetno posledica gospodarske krize, saj se ljudje težje odločajo za najem lokala ter za poslovni riziko. "A v primerih, ko gre za oddajanje elitne lokacije v najem, takšnih problemov ni, saj se najdejo ponudniki, ki so na gostinskem področju že uveljavljeni," pravi Remihova. Največ je zanimanja za odprtje gostinskih lokalov na frekvenčnih lokacijah, drugače je za lokacije, ki so zunaj mestnega središča, še dodaja. V zadnjih dveh letih je tako Mestna občina Ljubljana oddala v najem šest gostinskih lokalov, le pri dveh, ki so jih v tem času oddajali, niso uspeli najti najemnika in so zato spremenili namembnost lokalov v trgovino z neživili.

"Bolj kot so ljudje obupani, raje se sprostijo ob kavi"

Kljub recesiji pa gostinci v središču mesta ne opažajo zmanjšanja prometa. "Imam občutek, da večja kot je kriza, bolj kot so ljudje obupani, raje se sprostijo ob kavi," je povedal Andrej Škufca, ki je pred slabim letom dni najel Makalonco. K slabšemu prometu po njegovem ne prispevata niti gradbišče, ki je v bližini lokala, niti za promet zaprto mestno jedro, slednje je za obisk lokala še celo boljše, pravi. Nad prometom se ne pritožuje niti Silvana Šparemblek, ki ima slabi dve leti v najemu nekdanjo gostilno Pri Pavli, sedanjo Pr potic. "Prva tri leta so najtežja v gostinstvu in skozi to obdobje se je pač treba prebiti, nato ljudje sprejmejo lokal," pravi, a hkrati priznava, da je bilo obdobje, v katerem je ponovno odpirala gostilno, res nekoliko nesrečno.

Vir: Dnevnik, Anja Hreščak

No comments: