AC ESTATES Ltd.

Saturday 29 May 2010

Stanovanja v Sloveniji so se podražila za dobre tri odstotke

Nepremičnine:

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so se v prvem četrtletju letos v povprečju zvišale za 3,1 odstotka, kažejo zadnji podatki državnega statističnega urada (Surs). Število opravljenih transakcij je medtem ostalo primerljivo z običajnim številom transakcij iz predkriznega obdobja. "V tem pogledu se je trg rabljenih stanovanj v zadnjih dveh četrtletjih skoraj normaliziral," pojasnjujejo v Sursu.

Na podražitev so vplivale cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, ki so se zvišale za 5,5 odstotka, saj so se stanovanja v prestolnici pocenila za pol odstotka. Posledično se je precejšnja razlika med cenami stanovanj v Ljubljani in tistimi zunaj nje v tem četrtletju zmanjšala. "Trenutno so cene rabljenih stanovanj za približno devet odstotnih točk nižje kot v tretjem četrtletju leta 2008, ko so dosegle najvišjo raven doslej," dodajajo v Sursu.

Nekoliko drugačni so podatki geodetske uprave (Gurs). "Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja se v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem ni bistveno spremenila. V primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta pa je bila višja za odstotek," ugotavljajo v poročilu o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu. Tudi v Ljubljani na četrtletni ravni ni bilo sprememb. Povprečne cene so se najbolj zvišale v Kranju, kjer so na četrtletni ravni narasle za osem odstotkov, na letni pa za 15 odstotkov, podobno pa so se gibale v Murski Soboti. Po drugi strani so se cene stanovanj v Kopru na letni ravni znižale za sedem odstotkov, kar je za največ med večjimi slovenskimi mesti.

Povečal pa se je promet stanovanjskih nepremičnin, saj se je po podatkih Gursa število evidentiranih transakcij stanovanj zvišalo za 77 odstotkov, število transakcij hiš pa za kar 250 odstotkov. Kljub temu je bil v primerjavi z rekordnim četrtletjem leta 2007 obseg sklenjenih transakcij stanovanj še vedno manjši za 39 odstotkov, obseg transakcij hiš pa za 52 odstotkov. "Prihodnji trendi cen in prometa z nepremičninami so negotovi. Še vedno je pričakovati znižanje cen na območjih, kjer je zaradi precenjenosti nepremičnin prisotna velika presežna ponudba novogradenj. Če do tega ne bo prišlo, pa lahko ponovno pride do zmanjšanja aktivnosti in krča na nepremičninskem trgu," dodajajo v Gursu.

Poiščite svojo nadstandardno nepremičnino tukaj: www.acestates.si

Vir: Dnevnik, Luki Nuredini

No comments: