AC ESTATES Ltd.

Friday 14 May 2010

Nepremičninarji napovedujejo dražja stanovanja. Razlog: dvig DDV.

Nepremičnine - Stanovanja

Z letom 2011 20-odstotna stopnja DDV za nova stanovanja in hiše, ki niso del socialne politike.

Dvig DDV za stanovanja bo po pričakovanjih nepremičninarjev do konca leta pospešil promet na nepremičninskem trgu. Cene stanovanj bodo zato morda celo rasle, vsekakor pa ne bodo močneje upadle, napovedujeta nepremičninarja.

Finančno ministrstvo je objavilo osnutek sprememb zakona o DDV, ki odpravlja znižano, 8,5-odstotno stopnjo DDV za stanovanja in hiše, ki niso del socialne politike. S prihodnjim letom se bo namreč izteklo prehodno obdobje, ki si ga je Slovenija izpogajala ob vstopu v EU.

Slovenska socialna politika

Ker socialna politika v pravnem redu EU ni definirana, je Slovenija kot izvajanje socialne politike določila nakup vseh stanovanj, ki so velika do 120 kvadratnih metrov, in enostanovanjskih hiš, velikih do 250 kvadratnih metrov. Za ta stanovanja bo tudi po 1. januarju ostala znižana stopnja DDV.

Višji davek tudi za manjša stanovanja

"Ker se bo upoštevala celotna površina stanovanja, tudi terase, shrambe, garaže, bo 20-odstotna stopnja DDV verjetno veljala celo za stanovanja, ki imajo 60 kvadratnih metrov neto uporabne površine," pojasnjuje Frano Toš iz Interdoma . Po njegovem bo dvig DDV zato močan pritisk na sedanjo slabo prodajo stanovanj, saj pričakuje, da se bodo nova stanovanja podražila za desetino: "Pri maržah ni več veliko rezerv," pravi, in dodaja: "V danih razmerah bodo najbrž zaradi dviga DDV prihodki države celo upadli, ker se bo prodaja stanovanj še močneje zmanjšala."

Vzporednice z dvigom avtomobilskega davka

Glede na dogajanje na trgu ob dvigu davka na motorna vozila Franci Ježek, predsednik društva nepremičninskih posrednikov, pričakuje dva trenda. "V prvi fazi bodo tisti, ki razmišljajo o nakupu, želeli pohiteti in kupiti stanovanje pred uvedbo višjega davka. Zaradi povečanega povpraševanja bodo cene rasle ali vsaj manj izrazito upadale," razmišlja Ježek.

Meni, da je možno, da bodo cene zrasle že pred uvedbo višjega davka in bodo prodajalci v višje cene potem vračunali razliko davka. Možno je tudi, da bodo cene zaradi davka dvignili, pozneje pa kupcu prikazali popust. "Dolgoročno bi se zaradi višjega davka lahko zniževanje cen vsaj upočasnilo oziroma bi se zgodil popravek cen navzgor. V številkah si ga pa ne upam napovedati," meni Ježek, ki pomembno vlogo pri spremembi trenda pripisuje ravnanju bank.

Konec odbijanja DDV za neposlovne namene

Bolj kot pričakovani dvig DDV pa duhove buri druga novost, ki jo prinaša osnutek novele. Po njem bo namreč odbitek vstopnega DDV za podjetja omejen le na tiste nepremičnine ali njihove dele, ki jih podjetje uporablja za poslovne namene. V zvezi s to novostjo nepremičninarji z zanimanjem pričakujejo pravilnik, ki bo podrobneje določil, kako bodo obravnavane nepremičnine ali njihovi deli, ki se oddajajo v najem, od najema pa se ne obračunava DDV. Zlasti gre za prostore, ki jih ima v najemu država. Obstajajo tudi razlage, da gre za normalizacijo ureditve, ki bi podjetja odvračala od nakupa stanovanj in apartmajev, ki jih nikoli ne bodo uporabljala v gospodarski namen, pravi Ježek.

Nepremičnine tukaj: www.acestates.si

Vir: Finance, Nepremičnine, Jaka Elikan

No comments: