AC ESTATES Ltd.

Monday 3 May 2010

Poslovna stavba kot infrastruktura udobja

Kristalna palača bo najvišja poslovna stavba v Sloveniji s poudarjenim udobjem bivanja.

Iz pred letom dni položenega temeljnega kamna na zahodnem robu ljubljanskega BTC , natančneje med halo A in poslovnim nebotičnikom, že vidno raste 20-nadstropna Kristalna palača, ki bo ob dograditvi prihodnje leto s svojimi 90 metri najvišja in najsodobnejša poslovna stavba v Sloveniji. Poleg višine bo novo poslovno palačo odlikovalo še nekaj prestižnih lastnosti, ki bodo tako v arhitekturi, okoljskih standardih kot ustvarjalnem in bivanjskem udobju presegla pričakovanja in zahteve njenih uporabnikov. Energetsko varčna Kristalna palača bo poleg poslovnega središča v svoji notranjosti ponudila prostor še trgovskemu in wellness delu s SPA centrom, estetsko medicinskemu centru ter raznovrstnim lokalom z restavracijami in bari.

Fasada, ki ni le za okras

Naročniki današnjih poslovnih nebotičnikov ne lovijo samo višinskih rekordov, učinkovitost investicije se ne meri več zgolj s ceno gradnje, ampak tudi s stroški obratovanja, pri katerem je zelo pomembna energetska učinkovitost. Pri načrtovanju Kristalne palače smo južno fasado izkoristili za sončno elektrarno. S tem smo pokazali možnosti oblikovanja fasade, ki ni več le pasivna obloga in strošek za investitorja, ampak produktivna naložba, arhitekt Denis Simčič pojasnjuje argumente, s katerimi sta s partnerjem Branetom Smoletom iz biroja Atelje S prepričala investitorje, da so na natečaju izbrali prav njune idejne rešitve.

Stavba za ublažitev stresa

Ko smo snovali Kristalno palačo, smo sledili izsledkom analize zahtev in pričakovanj sodobnega poslovneža ter tako ustvarili arhitekturo, ki mu je v podporo pri doseganju vse višjih kariernih ciljev, razlaga arhitekt Simčič. Kot pravi, delovno okolje s fleksibilnimi prostorskimi rešitvami spodbuja ustvarjalnost, s spremljevalnimi programi pa se blažijo učinki stresnega urnika. Večnamenskost poslovnih stavb je danes nuja. Naš koncept temelji na osnovni poslovni namembnosti, ki bo v Kristalni palači naselila okrog tisoč ljudi, dopolnjuje pa jo spremljevalni program, ki ga imenujemo infrastruktura udobja, pravi sogovornik. Kot poudarja, mora poslovna stavba omogočiti polno življenje podjetja, ki bo v njej našlo svoj dom. Wellness s popolno ponudbo nege telesa, kulinarični program z raznovrstno ponudbo prehrane, trgovski program, ki omogoča tudi družabne prireditve, in konferenčna dvorana se podporno medsebojno povezujejo in celostno zadovoljujejo potrebe podjetja in poslovneža.

Materiali sedanjosti in prihodnosti

Čeprav bo Kristalna palača že tako najvišja poslovna stolpnica v Sloveniji, sta jo arhitekta zasnovala tako, da se zdi še višja, kot v resnici je. To sta dosegla s premišljenim oblikovanjem njenega telesa, ki se proti vrhu zožuje in s poudarjenimi vertikalnimi linijami in skoraj neopaznimi horizontalnimi delitvami višino navidezno podaljšuje.

Pri Kristalni palači uporabe stekla izhaja iz premisleka, kako ustvariti spreminjajočo se podobo stavbe. Nagib fasade proti nebu poudarja spreminjajoči se značaj stekla, ki bo ob vsaki svetlobi in vremenu drugačne barve in sijaja. Steklo je pač material, ki ga bomo zaradi svetlobe vedno našli na fasadah. Mogoče so sicer kombinacije z drugimi materiali ali ustvarjanje likovnih učinkov s senčili, ki so posebno aktualna zaradi energetske učinkovitosti. Je pa tehnologija stekla danes tako napredovala, da omogoča ustrezno zaščito pred pregrevanjem tudi brez senčil, pojasnjuje sogovornik. Po njegovih besedah je gradnja takega objekta zahtevna. Pri projektiranju nismo prepisovali vzorcev, ampak smo iskali nove konstrukcijske in tehnološke rešitve. Nagnjena steklena fasada, lom fasade, stebri, nagnjeni v dveh ravninah, ki oblikujejo monumentalno vhodno vežo Kristalne palače, več kot dva tisoč kvadratnih metrov zelenih površin na strehi nizkega trgovsko-gostinskega dela in zasteklitev v polni višini prostorov so velik projektantski in izvajalski izziv, je še povedal Denis Simčič iz biroja Atelje S.

Vir: Finance

No comments: