AC ESTATES Ltd.

Wednesday 16 May 2012

Cene nepremičnin skorajda nespremenjene - NEPREMIČNINE

Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja je bila v prvem četrtletju 1.689 evra.

Povprečne cene stanovanjskih nepremičnin se v prvem četrtletju skoraj niso spremenile, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Geodetska uprava RS (Gurs).

V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila povprečna cena stanovanja na sekundarnem trgu nižja za okoli tri odstotke, cena eno- in dvostanovanjskih hiš pa za nekaj manj kot štiri odstotke.

Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja je bila v prvem četrtletju 1.689 evra, medtem ko je bila v zadnjem lanskem četrtletju 1.676 evra. V letošnjem prvem trimesečju se je sicer nadaljeval trend počasnega padanja cen, vendar pa do večjih sprememb cen stanovanjskih nepremičnin ni prišlo.

Upad prometa z nepremičninami

"Po drugi strani je bil opazen izrazit padec prometa s stanovanjskimi in poslovnimi nepremičninami ter z zemljišči za gradnjo stavb," ugotavlja Gurs. Omenjeni padec je bil predvsem posledica zaostrene socialno-ekonomske situacije v državi in nakazuje uresničitev scenarija, po katerem bi letos lahko prišlo do nadaljnjega krčenja prometa in ponovnega zdrsa v krizo slovenskega nepremičninskega trga.

Povprečna cena zemljišč za gradnjo stavb se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem znižala za več kot petino iz 65 evrov za kvadratni meter na 51 evrov za kvadratni meter. Tako veliko statistično zmanjšanje cene je v glavnem posledica spreminjanja strukture prodanih zemljišč.

V Ljubljani in Kopru kvadratni meter nad 2.400 evrov

Primat najdražjih stanovanj v državi ima že drugo četrtletje Koper pred Ljubljano, to pa sta tudi edini mesti, kjer povprečna cena presega 2400 evrov za kvadratni meter. Ta je že po običaju približno še enkrat višja kot v Celju in Mariboru, kjer se cene rabljenih stanovanj gibljejo okoli 1200 evrov za kvadratni meter. Cene v Kranju ostajajo na ravni slovenskega povprečja, nekaj pod 1700 evrov za kvadratni meter.

Povprečne cene rabljenih stanovanj so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani znižale v vseh petih največjih mestih, najbolj pa v Kranju, kjer so se znižale za več kot osem odstotkov.

V prvem četrtletju letošnjega leta je prišlo do znatnega zmanjšanja evidentiranega prometa za vse obravnavane vrste nepremičnin. Po nekoliko presenetljivi rasti v zadnjem četrtletju lani je promet s hišami upadel več kot 30 odstotkov, s stanovanji za okoli 20 odstotkov, z zemljišči za gradnjo stavb več kot 15 odstotkov in s poslovnimi nepremičninami za več kot 10 odstotkov. Nadaljevalo se je tudi upadanje prometa s kmetijskimi in gozdnimi zemljišči.

Vir: Finance, nepremičnine, Aleš Perčič, STA

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: