AC ESTATES Ltd.

Friday 25 May 2012

Stanovanja cenejša za petino - NEPREMIČNINE MARIBOR

Posel z najemniškimi stanovanji cveti predvsem v Velenju, v drugih delih regije pa manjkajo zlasti nova stanovanja, ki jih nihče noče graditi.

Cene nepremičnin v Velenju in okolici so v zadnjih treh letih upadle za 10 do 20 odstotkov, ocenjujejo nepremičninski agenti. Kvadratni meter novega stanovanja ta hip na trgu stane med 1.300 in 1.500 evri, kar je na ravni cen v savinjsko-šaleški regiji. Prodaja je skromna, raste pa povpraševanje po najemniških stanovanjih.

Najemna stanovanja so bila zadnje čase zanimiva naložba zaradi projekta TEŠ 6, na trg pa je posegla tudi občina Velenje, ki je lani in v začetku leta zagotovila več novih najemnih stanovanj za občane, pravi nepremičninski posrednik Dejan Goršek iz nepremičninske agencije Habit . Kot pravi, so se cene najemnih stanovanj in poslovnih objektov podvojile.

Mozirje si želi stanovanj

V Mozirju že nekaj let kljub velikemu povpraševanju ni novih stanovanj, pravi Ema Janko iz Nepremičnin Janko . »Cena rabljenih stanovanj se giblje od 1.100 do 1.350 evrov za kvadratni meter. V Zgornjesavinjski dolini so cenejša rabljena stanovanja naprodaj še v Nazarjah (od 850 do 1.100 evrov za kvadratni meter). Zanimanja investitorjev ne zbudijo niti komunalno urejene parcele z urejenimi gradbenimi dovoljenji za gradnjo stanovanj ali hiš, pravi Jankova.

Prestrašene banke

»Že tako majhno gradbeno aktivnost v tem delu Slovenije pa dodatno zavirajo previdne banke, ki ne verjamejo dobrim bilancam investitorjev, zato se poskušajo zavarovati tudi s trikratnimi hipotekami glede na vrednost posojila,« pojasnjuje Goršek. Le če bi banke spodbujale in kreditirale stanovanjske gradnje, se lahko dvigne tudi kakovost novogradenj in s tem dodatno oživi trg, saj kot pravi Goršek, kupci v zadnjem času iščejo stanovanja z boljšo kakovostjo bivanja in so zato tudi pripravljeni odšteti več.

Kupci iščejo novogradnje in starejše kmetije

Med interesenti za stanovanje v Zgornjesavinjski dolini je po besedah Eme Janko največ domačinov - mladih, ki se s študija vračajo v svoj domači kraj. »Raste povpraševanje po manjših novejših hišah in starejših kmetijah, vendar tudi teh ni na trgu. So pa v ponudbi velike, starejše nefunkcionalne dvodružinske hiše na manjših parcelah, ki tržno niso zanimive, saj potrebujejo vsaj večjo obnovo.

Industrijske cone so prazne

Podobno je pri komunalno urejenih parcelah v industrijskih conah, po katerih zadnji dve leti skoraj nihče ne povprašuje. Prazni objekti so posledica zapiranja podjetij v zadnjih treh letih,« pravi Jankova, ki ob tem opaža malce večjo aktivnost najema stanovanj in poslovnih prostorov v industrijski coni Prihova v Nazarjah, kjer so cene upadle že na 65 evrov za kvadratni meter (brez DDV), pa prostori še vedno niso oddani.

Vir: Finance, Gospodarstvo, Velenje & Šoštanj

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: