AC ESTATES Ltd.

Thursday 31 May 2012

Drugi največji upad cen novih stanovanj - NEPREMIČNINE

Četrtletno so se te cene znižale za osem odstotkov, kar je druga največja pocenitev od začetka krize.

V prvem četrtletju letos so se pocenile vse vrste stanovanjskih nepremičnin, skupaj za 4,2 odstotka (glede na prejšnje četrtletje), najbolj pa so se pocenila nova stanovanja, za osem odstotkov. Naglih in velikih nadaljnjih upadov cen ni pričakovati, pravi eden izmed nepremičninarjev, sploh če vlada ne spremeni zakonodaje.

To je drugi največji četrtletni upad cen novih (prodanih) stanovanj od začetka krize; bolj so se znižale le še v prvem četrtletju 2009 (za 10,4 odstotka). S tem zadnjim znižanjem je bila izničena celoletna lanska rast teh cen; ta je bila 7,6-odstotna, ugotavlja statistični urad. Cene novih stanovanj so bile tako v prvem četrtletju letos za skoraj 19 odstotnih točk nižje kot v rekordnem tretjem četrtletju 2008.

Kaj lahko pričakujemo

»Cene nepremičnin se sicer postopoma znižujejo, prometa je malo, ljudje tudi nimajo denarja. Nerealna so pričakovanja dela javnosti o hitrem in velikem nadaljnjem upadanju cen. Dogajanje v prihodnje bo sicer precej odvisno od ravnanja vlade. Torej, ali bo država posegla na trg in odkupovala neprodana stanovanja, kar bi bilo po mojem mnenju slabo, pa tudi, ali bo spremenila stečajno zakonodajo in skrajšala postopke,« meni Franci Ježek, predsednik društva nepremičninskih posrednikov .

Osemnajst neuspešnih dražb, pa banka še ne popusti

Po njegovem mnenju bi bilo treba odpraviti soglasje hipotekarnih oziroma ločitvenih upnikov stečajnemu upravitelju za znižanje cen premoženja v stečajni masi gradbincev do polovice, morda tudi pod polovico. »Zdaj namreč banke upnice nikakor ne dovolijo stečajnim upraviteljem resneje spustiti cen nepremičnin; poznam primer, ko zato stečajni upravitelj že osemnajstič na dražbi neuspešno prodaja stanovanja,« pravi Ježek. Dodaja, da bi bilo treba spremeniti tudi najemni zakon, ki je slab in nefleksibilen tako za lastnike kot za najemnike.

Nepremičnin iz stečajev večinoma še ni na trgu

V prvem četrtletju je bilo prodanih zelo malo novih stanovanj, le 211, od tega le šest iz stečajne mase; spomnimo, da Surs prodaje novogradenj spremlja tudi na vzorcu poročanja podjetij. Kot pravijo, se v vzorec le počasi vračajo gradbinci, ki so bili v njem že pred leti, a tokrat se pojavljajo kot podjetja v stečaju. Na Sursu pričakujejo, da se bo njihovo stečajno premoženje na trgu verjetno znašlo šele od druge polovice leta naprej, ko naj bi bilo spet več prodaj novogradenj. V prvem četrtletju je bila slaba polovica vseh novih stanovanj prodana v osrednjeslovenski regiji, 11 odstotkov pa v podravski. Cene novih družinskih hiš so se znižale četrto četrtletje zapored, tokrat za 1,4 odstotka, in dosegle najnižjo raven po letu 2008.

Rabljena stanovanja se le počasi cenijo Cene rabljenih nepremičnin upadajo štiri zaporedna četrtletja, pri čemer so zdaj cene rabljenih stanovanj za okoli pet odstotnih točk nižje kot pred letom dni, cene rabljenih hiš pa za desetino.

V letošnjem prvem četrtletju so cene rabljenih nepremičnin upadle za 2,5 odstotka glede na prejšnje četrtletje. Rabljena stanovanja so bila v Ljubljani četrtletno cenejša za 1,3 odstotka (v prejšnjem četrtletju za 3,6), v preostali Sloveniji pa za 2,9 odstotka (v prejšnjem četrtletju za 1,7). Kljub upadu cen je bilo prometa z rabljenimi stanovanji za petino manj (1.109 transakcij v vsej Sloveniji), prometa z rabljenimi hišami pa za več kot četrtino manj kot v četrtletju prej (vsega skupaj 319 prodaj).

Vir: Finance, Nepremičnine, Andreja Rednak

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: