AC ESTATES Ltd.

Wednesday 16 May 2012

Trg z njivami in travniki cveti - NEPREMIČNINE

NEPREMIČNINE MARIBOR

Kmetijska zemlja. Lani prodaja zrasla za 17 odstotkov, cene kvadratnega metra še vedno pod dvema evroma. Kmetovanje. 
Velike kmetije se prodajo težje, vse več zanimanja pa je za najem vrtičkov.

Nepremičnine. "V enem letu sem brez težav prodal vse tri njive. V zaledju Kopra so cene okoli deset evrov, ob obali pa lahko kmetijska zemljišča stanejo tudi 20, 50 ali 100 evrov za kvadratni meter," nam je dejal Primorec, ki zdaj sestri pomaga pri prodaji še ene od njiv. Zemljišča sta podedovala, in ker imata že svoja, jih odprodajata.

Beg iz mesta in betona

Med kupci, je povedal, so večinoma ljudje iz prestolnice in okolice. "Nekateri so na zemljišču zasadili oljke, drugi so postavili brunarico in obdelujejo vrt," je dodal. Nobeno zemljišče naj niti v prihodnje ne bi bilo zazidljivo, zato ne gre za špekulativne nakupe v upanju, da bodo tu kmalu zidali, je razložil sogovornik.

Kmetije težje v promet

Na Bledu se kakšen kilometer od jezera že nekaj časa za 700 tisoč evrov prodaja 21 hektarjev velika kmetija. Dediči, ki jo prodajajo, ker nihče od njih nima ambicije, da bi kmetoval, menijo, da je "primerna za kmečki turizem ali pa ekološko kmetovanje", a kot so potrdili, kupcev ni. "Nekateri so klicali, ker bi tam imeli konjerejo, drugi bi jo preuredili v neke vrste zgodovinsko kmetijo. Nihče od potencialnih kupcev s kmetovanjem ni imel izkušenj," je dejala prodajalka in pristavila, da bodo verjetno poskusili še prodajo po delih.

Brezplačno do kmetije

Je pa med oglasi zaslediti tudi take, v katerih se za selitev na kmetijo zanimajo mlade brezposelne družine. V zameno za kmetijo bi v oskrbo vzele starejšega človeka. "Večinoma otroci za svoje starše ali enega od staršev iščejo nekoga, ki bi skrbel za kmetijo," je povedal sogovornik, ki je za svojo štiričlansko družino tudi sam poskušal rešiti eksistenčni problem. "Sem pa na koncu imel pomisleke, kaj če si otroci premislijo in po smrti staršev ne izpolnijo dogovora," je omenil dvome.

Naposled se je odločil, da za letos v najem raje spet vzame le večjo njivo. "Oba z ženo sva že več let brezposelna. Če te kje vzamejo v službo, je to le za določen čas, in ko odpuščajo, si prvi na vrsti. Živimo v občinski garsonjeri, dobivamo tudi socialno pomoč in otroške dodatke. Če ne bi z ženo vsa leta pridelovala krompirja in druge zelenjave, ne bi preživeli," je poudaril. Na okoli 1.500 kvadratnih metrih pridelata tono biokrompirja, ki ga nato prodajata tudi v Avstrijo. "Tako nekaj zaslužimo, da lahko kupimo kaj za v hladilnik," je dejal. Z ženo pa bi takoj v oskrbo vzela kmetijo in se tako rešila večletne brezposelnosti.

Vrtički na Barju. "Zanimanje za najem vrtičkov je veliko. Imamo že sedem najemnikov, računamo pa, da bi jih lahko imeli 30," so dejali na kmetiji na Barju, kjer vzrejajo konje, poleg tega pa oddajajo vrtičke. Nekateri najemniki so si na zemljišču želeli postaviti tudi počitniško hišo, a to ni mogoče. "Najemniki so večinoma upokojenci in mlade družine, ki imajo vrt za dušo," je razložila sogovornica. Najem kvadratnega metra vrta stane evro na leto. Najemnina se plača vnaprej, s pogodbo pa se najemnik zaveže tudi, da ne bo uporabljal pesticidov.

Vrtički v Kranju. "Imela sem srečo, da sem 50 kvadratnih metrov vrta dobila brezplačno v najem pri znancih," je povedala gospa iz Kranja, ki je prek oglasa iskala vrt. Z vrtnarjenjem še nima izkušenj, se je pa za to odločila, da bo vedela, kaj jé.

Vir: Zurnal24.si, Andreja Basle

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: