AC ESTATES Ltd.

Thursday 31 May 2012

Ali Švici grozi nepremičninski balon? - NEPREMIČNINE

NEPREMIČNINE MARIBOR

Guverner Švicarske centralne banke (ŠCB) Thomas Jordan, ki je že leta 1993 napovedal, da se bo evroobmočje slej kot prej znašlo v krizi, opozarja na nevarnosti, v katere bi lahko prišla Švica zaradi morebitnega razpada evroobmočja in nepremičninskega balona.

"Moramo se pripraviti na kolaps monetarne unije," je dejal Jordan, ki je tudi član vladne skupine, ki proučuje, kako ob primeru razpada evroobmočja omejevati pritok kapitala v državo in zaščititi švicarsko gospodarstvo.

V primeru, da bi se vlagatelji iz problematičnih držav evroobmočja množično odločili za selitev prihrankov v švicarske banke, bi to močno povečalo vrednost švicarskega franka in posledično prizadelo tamkajšnje izvoznike.

Za kakšne ukrepe gre, guverner ŠCB ni želel razkriti: "O podrobnostih ne morem govoriti."

V pogovoru za časnik Sonntagszeitung je med drugim tudi opozoril, da so se razmere na trgih v zadnjih tednih zelo poslabšale in postajajo vse bolj negotove.

Samo Nemci imajo v Švici 300 mrd. evrov

"Vrednost evra je na najnižji točki v primerjavi z dolarjem od januarja leta 2010. Spremljamo pritiske na frank. Investitorji se ozirajo za varnimi nebesi."

Samo nemško finančno ministrstvo ocenjuje, da imajo Nemci v švicarskih bankah shranjenih okoli 300 milijard evrov. Da o drugih vlagateljih, ki se za vlaganje v Švico odločajo tudi zaradi nizkih davkov, ne govorimo.

Drži, da je priliv kapitala Švico naredil bogato državo, a zdaj se lahko zgodi, da bi to škodilo gospodarstvu.

Nepremičninski balon

Jordan ob tem opozarja tudi na drugo težavo, na nepremičninski balon. Ker ŠCB v luči evropske dolžniške krize že več mesecev ključno obrestno mero ohranja blizu nič odstotkov in ohranja minimalni menjalni tečaj 1,20 franka za en evro, bi lahko prav to v Švici povzročilo pok nepremičninskega balona.

V številnih krajih po državi po besedah Jordana v zadnjih letih cene nepremičnin in hipoteke rastejo hitreje kot samo gospodarstvo. "To je zelo nezdravo in povzroča neravnovesje, ki ima čez čas negativen vpliv na finančno stabilnost in na gradbeni sektor."

Med drugim tako kot primer omeni ZDA, Španijo in Veliko Britanijo. "Nevarnost je zdaj večja, kot si marsikdo želi priznati," je povedal.

Če se bo balon še povečeval, bo imela Švica "domačo krizo, v kateri bo uničenega veliko kapitala, številna delovna mesta v finančnem sektorju, gradbeništvu, ogrožen pa bo tudi nepremičninski trg".

Že leta 1993 predvidel krizo v evroobmočju

Takšna opozorila prihajajo iz ust ekonomista, ki je že leta 1993 v svoji disertaciji opozarjal na nevarnost razpada Evropske monetarne unije.

"Skeptične napovedi" so bile narejene s pomočjo "ekonomske analize in zdrave pameti", je razložil guverner. "Moja disertacija je poudarjala problem različnih stopenj zadolženosti in primanjkljajev držav evroobmočja. Zdaj vidimo, da evroobmočje ne deluje prav zaradi teh razlogov."

Vir: Zurnal24.si, Al.B.

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: