AC ESTATES Ltd.

Wednesday 16 May 2012

Ljubljanski stanovanjski sklad trenutno brez praznih stanovanj - NEPREMIČNINE

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je pred dnevi obeležil dvajseto obletnico ustanovitve. Po besedah direktorice Jožke Hegler imajo po evidenci okoli 3800 stanovanj, vendar so vsa zasedena. Praznih stanovanj je še nekaj, a tudi ta že imajo bodoče stanovalce - tiste, ki so uspeli na 14. javnem razpisu, izvedenem lani.

V javnem stanovanjskem skladu nov razpis načrtujejo konec letošnjega leta, a Heglerjeva sedaj še ne ve, koliko stanovanj bodo s tem razpisom uspeli zagotoviti. "Želeli bi, da bo številka čim večja, vendar zaenkrat ne kaže prav dobro," je dejala ob robu posveta ob 20. obletnici delovanja sklada.

Kot pravi, imajo omejene finančne vire, prav zato so ministru za finance Janezu Šušteršiču in predsedniku vlade Janezu Janši, posredovali pobudo, da bi jim s spremembo zakona o skladih omogočili večje zadolževanje. Odgovora še niso dobili, je dejala.

Po njenih besedah ima v času recesije tudi Mestna občina Ljubljana kot ustanoviteljica in glavna financerka sklada omejene vire, saj ima tudi sama manj dohodkov. A po drugi strani, tako Heglerjeva, tudi ne morejo pričakovati, da bi republiški stanovanjski sklad bistveno sofinanciral njihove projekte. In tako ne glede na večje potrebe, njihove zmožnosti za reševanje teh potreb, niso večje, je dejala. Število prijavljenih za neprofitna najemna stanovanja namreč narašča, številka se iz razpisa v razpis po podatkih Heglerjeve poveča za 30 odstotkov.

Ob tem pa se je dotaknila tudi uvedbe kriznega davka na nepremičnine. Obdavčitev stanovanj bo stanovanjske sklade in občine zelo prizadela, prav tako stečajne upravitelje, ki bodo imeli še en dodaten strošek, meni Heglerjeva.

Vir: Dnevnik, STA

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: