AC ESTATES Ltd.

Thursday 17 May 2012

Moje sanje - nadstandardno stanovanje? Članek iz leta 2001 - NADSTANDARDNE NEPREMIČNINE

NADSTANDARDNE NEPREMIČNINE V SLOVENIJI - DANES !

Moje sanje - nadstandardno stanovanje?

Vedno več investitorjev v stanovanjsko gradnjo poskuša privabiti kupce tudi s podatkom, da v njihovih objektih gradijo tudi (ali predvsem) nadstandardna stanovanja. Toda kaj je pravzaprav nadstandardno stanovanje? Je to samo luksuzna oprema vseh prostorov in možnost njihove razporeditve čisto po želji naročnika ali pa sodi k nadstandardnosti tudi elitna lokacija v kraju, kjer stanovanje nastaja, in določeni "dodatki" v ali tik ob objektu (bazen, savna, dvigalo iz garaže v predsobo stanovanja)?

Eden možnih odgovorov je, da k nadstandardnemu stanovanju sodi vse prej našteto (in morda še veliko drugega), in tudi, da nadpovprečnosti nekemu stanovanju ne moremo odrekati, če mu kakšen izmed prej naštetih elementov morda manjka, največkrat morda ustrezna lokacija. Dejstvo je namreč, da lahko tudi veliko stanovanj v starejših objektih, predvsem v središčih mest, ob ustrezni obnovi in ureditvi označimo za nadstandardna. Ob poplavi novogradenj, ki so velikokrat modernih oblik in iz sodobnih materialov, namreč pri ceni vse bolj pridobivajo tudi velika starejša stanovanja, včasih smo jim rekli meščanska. Veliki prostori, visoki stropovi, lega v mestnem središču, po možnosti v bližini parka ali kakšne druge večje zelene površine, neposredna bližina različnih ustanov so elementi, ki višajo ceno stanovanjem, pa čeprav ne gre za novogradnjo.

Sicer pa je "nadstandardno" lahko za kakšnega dlakocepca sila raztegljiv pojem. Za nekoga je nadstandard morda že to, da ima njegovo stanovanje kopalnico, za nekoga, ki je vselej bival v lepih in udobnih stanovanjih, pa ima nadstandard seveda bistveno drugačen pomen. Dve kopalnici na primer, od katerih je vsaj ena velika kot soba v kakšnem običajnem blokovskem stanovanju, je samo začetek, bazen na terasi, dvigalo naravnost v predsobo stanovanja, izvedbe za kurjavo in tudi čiščenje stanovanja po merilih, o katerih stanovalci "običajnih" stanovanj velikokrat sploh ne vedo, da so, pa je potem le še nekakšno nadaljevanje.

Pravzaprav ni nič narobe, da je tako. Kot na mnogih drugih področjih smo se tudi na stanovanjskem morali prilagoditi različnostim, kakršnih pred desetimi, kaj šele petnajstimi leti nismo bili navajeni. Časi, ko smo poznali pretežno usmerjeno stanovanjsko gradnjo, ki je praviloma pomenila večja blokovska naselja in je bila namenjena srednjemu in nižjemu sloju, premožnejši pa so si nadstandardno udobje urejali bolj na skrivaj, so pred nekaj leti dokončno minili. Danes nadstandardno stanovanje ni nič takega, kar bi morali skrivati pred sosedi, prej nasprotno - v vsakem od nas je želja po čim udobnejšem bivanju. Kako nam jo bo uspelo izpolniti, pa je odvisno od številnih okoliščin, predvsem seveda finančnih.

Trg je pač tudi na stanovanjskem področju naredil svoje in bo tako deloval tudi v prihodnje.

Večer - Kvadrati, Maribor 2001, Avtor: Zora Štok

NADSTANDARDNE NEPREMIČNINE V SLOVENIJI - DANES !

No comments: