AC ESTATES Ltd.

Thursday 31 May 2012

Zemljiški zakon se je vrnil k poslancem

Štirideset poslancev koalicijskih strank SDS, DL, DeSUS in NSi je v parlamentarno obravnavo vložilo predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih, s katero želijo ukiniti odškodnino za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč, ki je bila uvedena pred slabim letom.

Poslanci SLS podpisov pod ta zakon niso prispevali, saj želijo več sprememb, kot so jih pripravili v Janševi SDS. V SLS so napisali svojo različico zakona, s katero odškodnine zaradi pozidave kmetijskih zemljišč ne bi odpravili, bi jo pa znižali, a njihov dokument ni preživel koalicijskega usklajevanja. Glede najnovejše SDS-ove različice zakona, ki je zdaj v parlamentarni obravnavi, pa poslanec SLS Roman Žveglič napoveduje: "Jaz osebno takega zakona ne bom podprl." Ker odpravi odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč nasprotujeta tudi obe opozicijski stranki, SD in PS, usoda najnovejšega predloga novele zemljiškega zakona, ki naj bi začel veljati konec poletja, visi na nitki.

Tako imenovani Židanov zakon o kmetijskih zemljiščih (po bivšem kmetijskem ministru Dejanu Židanu) je lani uzakonil plačevanje odškodnine zaradi pozidave kmetijskih zemljišč. Z njo je želela Pahorjeva vlada kmetijske površine obvarovati pred nenadzorovanimi pozidavami, gradnjo pa preusmeriti na površine, ki so manj primerne ali neprimerne za pridelavo hrane. Odškodnino mora plačati investitor, preden dobi gradbeno dovoljenje, a ker se odmeri na celotno površino parcele, ne le na tisti del, kjer bo stal objekt, so odškodnine povečini zelo visoke. V povprečju naj bi znašale okoli 10.000 evrov, kar je gradnjo močno ohromilo. Pobudniki novega zakona o kmetijskih zemljiščih, ki zagovarjajo odpravo odškodnin, pravijo: "Negativne posledice uvedbe odškodnin nekajkrat presegajo morebitne koristi na področju kmetijske zemljiške politike."

Prejšnja vlada je izračunala, da bo z odškodninami na leto zbrala okoli 20 milijonov evrov (a jih je v slabem letu le okoli 800.000), v predlogu novega zemljiškega zakona pa piše, da bi bil državni proračun zaradi ukinitve odškodnin na letni ravni prikrajšan za približno osem milijonov evrov. Dejan Židan iz SD je že pred časom napovedal, da njihova poslanska skupina ne bo podprla sprememb zakona o kmetijskih zemljiščih, ki bi odpravil odškodnine za pozidavo kmetijskih površin in s tem sprostil lov na kmetijsko zemljo. "Ne bi bilo prav, da je politika tako dvolična, da se deklarativno zavzema za povečanje prehranske varnosti, v praksi pa želi zmanjšati zaščito kmetijskih zemljišč," poudarja Židan. Roman Žveglič pa se pridružuje tistim, ki menijo, da so odškodnine res previsoke, a ker gre za sistemski denar, ki je namenjen za različne zemljiške operacije, bi bilo treba v primeru njihove ukinitve denar zanje zagotoviti iz drugih virov, meni. Žveglič se zavzema tudi za spremembo zakona o kmetijskih zemljiščih v delu, ki se nanaša na prednostni vrstni red pri nakupu kmetijskih zemljišč in gozdov. V Pozitivni Sloveniji so prepričani, da je pozidava kmetijskih zemljišč v zadnjih letih postala resen problem, zato predlagane novele zakona o kmetijskih zemljiščih ne podpirajo. "Strinjamo se, da se odškodnina uporablja za to, da investitorje usmerja v iskanje manj kakovostnih, degradiranih ali zaraščenih kmetijskih zemljišč in gozdnih zemljišč, zato odprave odškodnine ne podpiramo."

Vir: Dnevnik, Tatjana Pihlar

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: