AC ESTATES Ltd.

Monday 23 April 2012

Gradnja bo odvisna od povpraševanja - NEPREMIČNINE

NEPREMIČNINE MARIBOR

Povpraševanje po novih stanovanjih na kakovostnih lokacijah je večje, kot se zdi na prvi pogled.
Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije je lansko ponudbo na nepremičninskem trgu zaznamovalo slabšanje investicijskega okolja. Nadaljeval se je val prisilnih poravnav in stečajev gradbenih podjetij, ki so v preteklosti nastopala kot investitorji v večje nepremičninske projekte.

Velika zadolženost in insolventnost gradbenega sektorja, slaba dostopnost bančnih posojil za nepremičninske projekte, visoke cene zazidljivih zemljišč in visoki gradbeni stroški ter zaloge neprodanih stanovanj iz minulih let so vplivali na nadaljnje zmanjševanje obsega načrtovanih novogradenj.

Predvsem to velja za stanovanjske stavbe, katerih površina v izdanih gradbenih dovoljenjih v letu 2011 se je v primerjavi z letom 2010 zmanjšala za skoraj 30 odstotkov. V primerjavi z rekordnim letom 2007 je bila načrtovana gradnja stanovanjskih stavb po površini manjša že za več kot 60 odstotkov, kar kaže predvsem na bistveno zmanjšanje števila velikih stanovanjskih projektov za trg.

Kupci prepoznali slabo kakovost

Kaj nam lahko podatki, da imamo na eni strani precej neprodanih stanovanj, na drugi strani pa se jih je lani zelo malo tudi zgradilo, povedo o slovenskem nepremičninskem trgu, smo vprašali Boruta Breznika iz ljubljanske nepremičninske agencije Realist . Pravi, da se je to zgodilo zaradi povpraševanja. Kupci namreč zaznavajo razlike v kakovosti lokacije in gradnji novih stanovanj, zato zahtevajo diferenciacijo cen glede na te razlike. Precejšnja zaloga tako imenovanih novogradenj, ki to zaradi starosti v resnici niso več, je po Breznikove mnenju nastala v obdobju brezglavega investiranja, načrtovanja in nakupov. Realno je bila ponudba novogradenj večja od povpraševanja že v času namišljenega velikega povpraševanja, predvsem zaradi špekulativnih nakupov. Zdaj tega ni več.

Povpraševanje je, kakovostnih novogradenj malo

V Sloveniji strmo pada število izdanih gradbenih dovoljenj, kar pomeni, da bo v prihodnje novogradenj še manj. »V prihodnje bo novogradenj toliko, kolikor bo kupcev,« odgovarja Breznik na vprašanje, kako bo manj obsežna gradnja vplivala na slovenski trg nepremičnin. Dodaja, da danes investitorji projekte načrtujejo na podlagi obsežnih raziskav povpraševanja, na drugi strani pa bodo morali imeti zagotovljeno in zavarovano financiranje ter realna pričakovanja glede donosa. Takih investitorjev pa je v današnjih časih zelo malo.

»Brez investiranja v najemni trg bo večina starih novogradenj ostala prazna. Povpraševanje po novih stanovanjih na kakovostnih lokacijah pa je večje, kot se zdi na prvi pogled,« trdi Borut Breznik in dodaja, da je nakupov nepremičnin manj tudi zaradi finančnih težav investitorjev, ki ne dobijo dovolj sredstev za dokončanje projektov. Uspešni bodo tisti, ki bodo imeli zanimiv projekt in pridobili zaupanje.

Vir: Finance, Oglasna priloga - Nepremičninski oglasnik

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: