AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Namesto England bo Katarland - NEPREMIČNINE

NADSTANDARDNE NEPREMIČNINE

Velika lastnica londonskih nepremičnin, celo olimpijske vasi, je katarska kraljevska družina Al Tani.

Kaj imajo skupnega nebotičnik Shard, novo najvišje poslopje v Londonu, Britaniji in Evropi, velik del londonske finančne četrti Canary Wharf, novi ekskluzivni stanovanjski blok blizu Hyde Parka, imenovan No 1 Hyde Park, v katerem kvadratni meter stanovanja stane skoraj 20.000 funtov, najbolj znana razkošna londonska trgovina Harrods in nova olimpijska vas, ki čaka udeležence poletnih olimpijskih iger v Londonu?

Odgovor je presenetljiv - istega lastnika. To je Katar, majhna arabska država z manj prebivalci, kot jih ima Slovenija, namreč 1,85 milijona. Natančneje: lastnica je katarska investicijska družba. Povsem natančno: vse našteto je last katarske kraljevske družine Al Tani, ki jo vodi emir Hamad bin Kalif Al Tani. V Londonu in po vsej Veliki Britaniji, do leta 1971 katarski kolonialni gospodarici, je pokupila za deset milijard nepremičnin in delnic.

Od borze do samopostrežb

Banka Barclays se je raje kot k britanski vladi, pri kateri so po izbruhu finančne krize leta 2008 poiskale pomoč druge tri vodilne banke, zatekla h katarski investicijski družbi, ki je tako postala največji delničar banke. Katarci so tudi dvajsetodstotni lastniki londonske borze in camdenske tržnice in velik delničar verige samopostrežb Sainsbury. Pred kratkim so vložili milijardo funtov v britansko plinsko gospodarstvo. In tako naprej. Pesimistični londonski "lokalpatrioti" se bojijo, da se bodo Katarci, o katerih nekateri pravijo, da so enako skrivnostni kot mafija, polastili britanske prestolnice. V vsakem primeru pa Katar po tihem in neopazno že vpliva na življenje mnogih Londončanov in Britancev. Na primer s plinom. Britanija iz Katarja uvozi 95,5 odstotka svojih potreb po uvoženem utekočinjenem naravnem plinu. Kritiki pravijo, da je to vse prevelika odvisnost.

Visoke ambicije

Simbol ambicij Katarja v Londonu je novi 310 metrov visoki najvišji evropski nebotičnik Shard, spomenik steklu in jeklu v Southwarku, ki bo vrata uradno odprl junija. Gradnja, ki je skoraj končana, je katarsko investicijsko družbo stala približno pol milijarde funtov. V pritličju ima Shard, ki je zrasel v podobi nepravilnega trikotnika, površino 110.000 kvadratnih metrov, nad njim pa je 92 nadstropij. Katarci so začeli intenzivneje kupovati v Londonu na ruševinah finančne krize leta 2008, ki je sprožila recesijo. Imajo to, česar Otočanom manjka: gotovino. Medtem ko se britansko gospodarstvo opoteka na robu, s katerega lahko hitro spet zdrsne v recesijo, je Katar lani dosegel skoraj dvajsetodstotno rast. Zahvaljujoč nafti in še bolj plinu - ima tretje največje zaloge plina, pred njim sta samo Rusija in Iran - Katarju, v katerem ni bilo sledov arabske pomladi, napovedujejo desetletja rasti in razcveta. Lani so sprožili petletni program gradnje javne infrastrukture, v katero bodo vložili vrtoglavih osemdeset milijard funtov. Katar, ki meji samo na Savdsko Arabijo (na jugu), drugače pa ga obdaja morje, je zaradi nafte in plina najbogatejša država na svetu, z letnim bruto družbenim proizvodom skoraj 125.000 milijard funtov in najvišjim povprečnim dohodkom na prebivalca, ki je dobrih 70.000 funtov.

Dvorjenje

Konservativni premier David Cameron in njegov laburistični predhodnik Gordon Brown sta veliko plesala okrog katarskega emirja Hamada bin Kalifa Al Tanija. Lani je emir z drugo od treh žena, glamurozno Mozo bint Nasek Al Misned obiskal Britanijo in tudi britanski kraljevski par je naredil vse za to, da sta se v gosteh dobro počutila: prenočevala sta v gradu Windsor, kar je izjemna čast.

Vir: dnevnik, Brane Kastelic, London

LUKSUZNE NEPREMIČNINE

No comments: