AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Pod evropsko prisilo končno nižje cene stanovanj v Sloveniji? - NEPREMIČNINE

Že od začetka krize naj bi bilo vsem razen tistim, ki se ukvarjajo s prodajo nepremičnin, jasno, da so cene previsoke. Sedaj nam zaradi previsokih cen žuga že Evropa.

Ko smo ob začetku krize konec leta 2008 prodajalce nepremičnin spraševali, kdaj bo v Sloveniji počil nepremičninski balon in se bodo cene znižale, so nam vsi po vrsti hiteli zatrjevati, da znižanj ne bo. In dejansko se ni s cenami zgodilo praktično nič. Propadla je cela kopica gradbenih podjetij, nepremičnine so prazne, cene pa večinoma še vedno enake.

Dražbe, ki so se zgodile v mesecu februarju, so jasno pokazale, da zanimanja za stanovanja po prodajnih cenah, ki so si jih zamislili stečajni upravitelji, enostavno ni. Banke, ki so v večini primerov tiste, ki naj bi se poplačale iz prodaje stanovanj, si padca cen nepremičnin pač ne želijo.

Cene rabljenih nepremičnin so se v zadnjem četrtletju prejšnjega leta sicer malce znižale, cene novogradenj pa so se celo malce zvišale. Zakaj, je lepo razloženo v zgornjem videu.

Največje težave so seveda v Ljubljani, kjer povprečna cene kvadratnega metra za kar 45 odstotkov odstopa od povprečja. Cene novogradenj v Ljubljani in v ostalih mestih se že dolgo ne morejo primerjati. Medtem ko boste pod Pohorjem za kvadratni meter novogradnje odšteli1.600 evrov, boste v Ljubljani k temu morali dodati vsaj še tisočaka.

Sedaj nam žuga že Evropa. Cene se nižajo prepočasi. A glede na trenutno situacijo, ko investicij v nove gradbene projekte praktično ni, je možno, da bodo cene za kratko obdobje sicer dejansko padle, a se bodo nato zaradi povečanega povpraševanja zelo hitro dvignile na prejšnjo raven, ali pa celo zvišale.

Scenarij je še toliko bolj verjeten, če bo tudi nova vlada podprla stanovanjski program, ki je nastal pod taktirko prejšnje garniture. Ta namreč zagovarja tezo, da je stanovanj v Sloveniji dovolj in da se je treba od gradnje preusmeriti v spodbujanje najemniškega trga. Ukinili naj bi celo neprofitne najemnine in namesto njih uvedli subvencije, ki bi jih za plačilo najemnine dobivali socialno ogroženi.

Kaj si o predlaganem Nacionalnem stanovanjskem programu za obdobje 2012–2020 misli nova vlada, se še ne ve. Kot smo izvedeli, morajo najprej sestaviti nov stanovanjski svet. Po predvidevanjih vlade naj bi bil nov predlog novega programa pripravljen do konca leta 2012. Medtem nam preostane le, da spremljamo javne dražbe in poskušamo ujeti trenutek, ko bodo cene najnižje.

Vir: Cekin.si, Ž.K.

NEPREMIČNINE PODRAVJE

No comments: