AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Žito bo parcelo na Šmartinski lahko prodalo šele leta 2014 - NEPREMIČNINE

Selitvene aktivnosti so se že začele, vendar pa bo selitev Mlina velik logistični zalogaj, pravi direktor Žita Toni Balažič.

Predlogi družbe KD Skladi , ki je vodstvo Žita na podlagi pogovorov z interesentom za prevzem med drugim pozvala k pripravi rešitev za ločitev nepremičninskega dela in osnovne dejavnosti, so skladni s strategijo družbe, pravi vodstvo Žita. Dodaja, da se bo prodaja zemljišča na Šmartinski cesti v Ljubljani lahko začela šele v letu 2014.

KD Skladi so, potem ko so se prodajalci 50,51 odstotnega deleža Žita - Slovenska odškodninska družba , Modra zavarovalnica ter nekateri skladi in družbe skupine KD Group - odločili, da bodo postopek prodaje deleža ustavili, v ponedeljek upravo in nadzorni svet Žita pozvali, naj za redno letošnjo skupščino pripravita predlog za optimiziranje organiziranosti poslovanja.

Ponudnik ni izboljšal ponudbe

Na potrebo po reorganizaciji z ločitvijo nepremičninskega dela in osnovne dejavnosti je namreč opozoril najugodnejši ponudnik (po pisanju torkovih izdaj Dnevnika in Večera je to bil srbski holding MK Group ), s katerim so se prodajalci pogovarjali o prodaji deleža.

Ponudnik po pisanju Dnevnika do izteka roka ni izboljšal svoje okoli 40 milijonov evrov vredne ponudbe in je lastnike obvestil, da njihovih zavez glede Žitovih nepremičnin ne želi sprejeti. Lastniki naj bi bili za to ceno pripravljeni prodati zgolj osnovno dejavnost Žita brez njegovega 10 hektarjev velikega zemljišča v ljubljanskem BTC .

Kot je povedal predsednik uprave Žita Toni Balažič, so predlogi v dopisu družbe KD Skladi skladni s poslovno strategijo Žita do leta 2015, ki predvideva tudi odprodajo nepotrebnih poslovnih sredstev.

Velik logističen zalogaj

"Prodaja parcele na Šmartinski cesti v Ljubljani se bo lahko začela šele v letu 2014, po selitvi Mlina, za katerega so se aktivnosti sicer že pričele, vendar pa na tej lokaciji še vedno potekajo tako poslovni kot proizvodni procesi, sama selitev Mlina pa bo precejšen logistični zalogaj," pravi Balažič.

KD Skladi so poleg rešitev glede reorganizacije predlagali tudi program za zmanjšanje vpliva nihanja vhodnih stroškov na dobičkonosnost.

Balažič pravi, da v družbi poleg že predvidenih ukrepov načrtujejo dodatne ukrepe za izboljšanje dobičkonosnosti, kot so optimizacija prodajnih poti, iskanje novih nabavnih poti in optimizacija naročil dobaviteljem. Dodaja pa, da se vsa panoga srečuje z visokimi cenami surovin in nižjim

Vir: Finance, Gospodarstvo, STA

NEPREMIČNINE INVESTICIJE

No comments: