AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Bo vlada pomagala pri sanaciji gradbeništva? - NEPREMIČNINE

NEPREMIČNINE v MARIBORU - klikni

Neprodanih kar 16.000 novih stanovanj

Ljubljana - Vlada bo predvidoma v četrtek obravnavala ukrepe za sanacijo gradbeništva, ki jih je pripravila medresorska delovna skupina, so povedali na ministrstvu za gospodarstvu.

Vsebina ukrepov za zdaj uradno ni znana, ministra za finance in za gospodarstvo pa sta večkrat izpostavila možnost oblikovanja posebnega stanovanjskega sklada.

"Država lahko med drugim zažene investicijski cikel"


Kot je že sredi decembra lani, ko so se ukrepi za pomoč gradbeništvu še pripravljali, zatrdila ministrica za gospodarstvo Darja Radić, lahko država gradbeništvu pomaga s tem, da zažene investicijski cikel, nekaj lahko naredi pri preprečevanju plačilne nediscipline in na področju internacionalizacije.

Posamezna podjetja bodo ostala brez pomoči


Za posamezno podjetje pa država ne bo naredila nič, je takrat dejala ministrica in dodala, da ni naloga države, da pomaga posameznim podjetjem, sploh če so v zasebni lasti.

Vasle: Posebni ukrepi za pomoč niso potrebni


Direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle sicer meni, da posebni ukrepi za pomoč gradbeništvu niso potrebni in bi bili celo škodljivi, saj bi zavrli normalno konsolidacijo gradbene panoge. Kot je Vasle ocenil v pogovoru za današnje Finance, je velik upad v gradbeništvu po letu 2008 posledica konsolidacije gradbenega sektorja in čiščenja presežnih zmogljivosti.

"Država lahko gradbeništvu pomaga z ukrepi, ki so namenjeni celotnemu gospodarstvu in so povezani predvsem z razmerami na finančnih trgih, izboljšanjem plačilne nediscipline in učinkovitejšim izvajanjem pogodb poslovanja," je prepričan Vasle.

Preoblikovanje državnega stanovanjskega sklada?


Ukrepi za sanacijo gradbeništva sicer uradno še niso objavljeni, po pisanju Dnevnika pa je medresorska delovna skupina vladi predlagala, naj preuči možnosti za preoblikovanje državnega stanovanjskega sklada, ki bi aktivneje posegel v trg stanovanj. Podrobnosti v predlogu po pisanju časnika sicer niso navedene, omenjen je le znesek v višini 300 milijonov evrov iz simulacije odkupa stanovanj, ki jo je pred časom izpeljal Umar.

Neprodanih kar 16.000 novih stanovanj


Na trgu naj bi bilo po mnenju poznavalcev neprodanih 85 odstotkov stanovanj, ki so bila končana od poletja 2008. Po ocenah Banke Slovenije pa je v državi neprodanih kar 16.000 novih stanovanj. Ob tem, da je večina novih stanovanj prazna, pa naj bi bilo praznih tudi precej rabljenih stanovanj.

Stavbe naj bi energetsko sanirali


Poleg reševanja slovenskih gradbincev prek "intenzivne prodaje dokončanih in nedokončanih stanovanj" stanovanjskemu skladu je po pisanju Dnevnika med predlaganimi ukrepi tudi energetska sanacija stavb v javni in zasebni lasti, pri čemer naj bi se preučile možnosti za povečanje subvencij državnega Eko sklada, koriščenje sofinanciranja Evropske investicijske banke in dodatnega zadolževanja občin.

Medresorska skupina poleg pospešitve velikih infrastrukturnih projektov na področju prometa, energetike, zdravstva in šolstva predlaga še: podporo gradbenim podjetjem pri iskanju poslov v tujini in okrepitev vloge SID banke pri zavarovanju terjatev; spreminjanje delovnopravne zakonodaje, ki bi preprečila odpuščanje delavcev prek slamnatih podjetij; ukinitev gradnje v lastni režiji za objekte, večje od 250 kvadratnih metrov; sprejetje zakona o preprečevanju zamud pri plačilih med poslovnimi subjekti in poostren inšpekcijski nadzor pri odkrivanju dela na črno.

vir: siol.net

NEPREMIČNINE MARIBOR in PTUJ - klikni

No comments: