AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

V ZDA vohajo otoplitve nepremičninskega trga - NEPREMIČNINE

Čeprav je bila februarska prodaja nepremičnin v ZDA manjša od januarske, se ta na letni ravni povečuje. Prav tako je manjša gradnja hiš, vendar se v prihodnje napoveduje povečanje števila novozgrajenih večstanovanjskih stavb.

Po zadnjih podatkih ameriškega nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov je prodaja rabljenih nepremičnin februarja glede na predhodni mesec upadla za 0,9 odstotka na sezonsko prilagojeno letno raven 4,59 milijona enot. Kljub omenjenemu padcu se je prodaja na letni ravni okrepila za 8,8 odstotka.

Po več letih spet optimizem

Analitiki in nepremičninske družbe so spričo teh podatkov precej optimistični, tako nekateri že govorijo o vnovičnih rasteh. Prodaja rabljenih nepremičnin, prilagojena na letno raven, je januarja znašala 4,63 milijona enot, kar je največ po maju 2010, in čeprav je februarska prodaja manjša od januarske, so podatki spodbudni.

Glavna razloga za to rast prodaje na letni ravni sta dva. Najprej nižje cene in nato nižja stopnja brezposelnosti. Tokratna objava glede prodaje rabljenih nepremičnin je novo znamenje stabilizacije ameriškega nepremičninskega trga, ki je pred šestimi leti doživel kolaps.

Gradijo manj hiš in več stanovanj

Ameriško ministrstvo za trgovino je denimo prejšnji teden objavilo, da so tamkajšnji gradbeniki februarja začeli graditi nekaj manj stanovanj in hiš, a se je število prošenj za nove gradnje povečalo, kar obeta nadaljevanje okrevanja trga v prihodnjih mesecih. Po podatkih ministrstva za trgovino so februarja začeli gradnjo skupaj 698 tisoč hiš in stanovanj, kar je 1,1 odstotka manj kot januarja.

Podatki kažejo, da so zgradili manj enodružinskih hiš, tako da letna raven v tem segmentu znaša 475 tisoč enot. To je prvi padec po štirih mesecih zaporedne rasti, a hkrati je ta upad nekoliko ublažila večja gradnja večstanovanjskih stavb. V ZDA nove stanovanjske nepremičnine pomenijo le petinski delež celotnega trga.

Na trgu veliko poceni zaplenjenih nepremičnin

Veliko je zaplenjenih rabljenih nepremičnin, zaradi česar je ponudba rabljenih nepremičnin, ki pomeni veliko večino prometa, zelo velika. Neprodane oziroma zaplenjene nepremičnine pa so huda konkurenca gradbenim podjetjem, saj so rabljene nepremičnine za okoli 30 odstotkov cenejše od novogradenj.

Zaradi tega je število novih gradenj in prošenj za nove gradnje še vedno za polovico manjše, kot je običajno za normalen in zdrav trg. Stanovanjski trg je po prejšnjih recesijah h gospodarski rasti povprečno prispeval 15 odstotkov, po zadnji recesiji pa prispeva le približno štiri odstotke.

Država prodala vse, zaslužili 17 milijard

Ameriško finančno ministrstvo je prodalo zadnji sveženj hipotekarnih obveznic, ki jih je imelo v rokah od vrhunca finančne in gospodarske krize v letih 2008 in 2009, s čimer je država poskušala pomagati ameriškemu nepremičninskemu trgu. Tako so skupaj izdali za 171 milijard evrov obveznic (225 milijard dolarjev).

Ameriško finančno ministrstvo, ki je z obrestmi zaslužilo 17 milijard evrov, se je s tem znebilo še zadnjih hipotekarnih vrednostnih papirjev, ki jih je kupilo od hipotekarnih bank Freddie Mac in Fannie Mae .

V letih 2008 in 2009 je ameriško finančno ministrstvo z nakupi hipotekarnih obveznic v času izjemnega pritiska na trgu omogočilo ohranitev dostopa do hipotekarnih posojil, lani pomladi pa so napovedali, da jih bodo prodali, saj se je položaj na trgu umiril.

Vir: Finance, Oglasna priloga - Nepremičninski informator

NEPREMIČNINE PTUJ

No comments: