AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Nepremičninarji izkoristili podatke iz Gursove baze - NEPREMIČNINE

Geodetske in nepremičninske družbe so iz podatkov v sicer le nekaj dni popolnoma odprti bazi geodetske uprave razbrale, čigava nepremičnina ni vpisana v zemljiško knjigo.

"Smo podjetje, ki se ukvarja z nepremičninami, in smo opazili, da vaša nepremičnina ni vpisana v zemljiško knjigo. To vam lahko uredimo," nepremičninske in geodetske družbe pozivajo naslovnike, katerim ponujajo tudi prihod na dom.

Družba, ki so jo poklicali iz TV Dnevnika RTV Slovenije, sicer ni želela potrditi, a je precej verjetno, da so podatke pridobili iz baze Geodetske uprave RS (Gurs). Cena za vpis hiše v zemljiško knjigo je 550 evrov.

Pirc Musarjeva že na delu

Prvi mož uprave je sicer za MMC RTV Slovenija Aleš Seliškar dejal, da so podatki tako ali tako javno dostopni s številko nepremičnine. Vsakdo lahko v aplikaciji "pogleda številko nepremičnine, potem pa gre s to številko pogledat aplikacijo zemljiške knjige, ki je tudi javno dostopna, in dobi enake podatke, kot jih je prej dobil v našem javnem pogledu."

Nasprotno pa informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da je tako ciljno trženje nezakonito. Podjetja sicr lahko oglašujejo svojo ponudbo. "Takoj, ko nekdo napiše, da ve, da vaša nepremičnina ni vpisana v zemljiško knjigo, pa je že kršil zakon," pravi. Pirc Musarjeva poziva k prijavam prejemnikov tovrstnih ponudb, kazen za kršilce je 830 evrov.

Vir: Finance, Slovenija, Andreja Lončar

NEPREMIČNINE MARIBOR


No comments: