AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Spremembe v škodo sosedov in javnih površin? - NEPREMIČNINE

Mestna občina Ljubljana je pripravila dopolnjeni osnutek sprememb izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta.

Mestna občina Ljubljana je pripravila dopolnjeni osnutek sprememb izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta. Ta med drugim ustreza načrtom velenjskega mogotca Tomaža Ročnika v soseski Celovški dvori. Urbanist in opozicijski svetnik Miha Jazbinšek svari, da mesto po nepotrebnem ugaja vlagateljem, ki bodo še pospešili inflacijo neprodanih stanovanj.

Mestna oblast v Ljubljani je javnosti predstavila prve spremembe v strateškem in izvedbenem delu ljubljanskega prostorskega načrta, sprejetem julija 2010. Kot je poudaril podžupan Janez Koželj, so tokrat sprejeli zlasti pobude investitorjev javnega sektorja, obravnavali pa so tudi neskladnosti in pripombe, ki so ob sprejemanju dokumenta leta 2010 prispele prepozno. Po Koželjevih besedah se spreminjajo predvsem tista določila, ki so se v praksi pokazala kot preveč toga in ki onemogočajo izpolnjevanje razvojnih ciljev. Mestni svet bo dopolnjeni osnutek sprememb obravnaval 23. aprila, v dneh javne razgrnitve dokumenta pa bodo 8. maja pripravili javno obravnavo.

Komu spremembe koristijo, komu škodijo?

»Investitor iz Velenja bo lahko končal nekoč Vegradov načrt o gradnji hotela, vendar bo namesto hotela z devetimi nadstropji postavil stolpnico z 21 nadstropji stanovanj. Spremembe gredo večinoma v škodo sosedov in javnih površin,« je kritičen Miha Jazbinšek, urbanist in opozicijski svetnik.

Družba Nip naložbe Tomaža Ročnika (ta je brat prve dame Probanke Romane Pajenk) načrtuje gradnjo 21-nadstropne stolpnice na lokaciji, kjer je Vegrad načrtoval gradnjo devetnadstropnega hotela s petimi zvezdicami. Projektant stolpnice Branko Poberžnik iz velenjske družbe Domina Inženiring pa je Jazbinškovo mnenje o pospeševanju inflacije praznih stanovanj komentiral: »Možno je, da ima prav, povsem mogoče pa je tudi, da se moti.«

Vir: Finance, Slovenija, Novica Mihajlović

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: