AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Stanovanj si gospodinjstva s povprečnimi plačami ne morejo več kupiti - NEPREMIČNINE

Nacionalni stanovanjski program po mnenju spletnega publicista Tomaža Štiha fiksira cene stanovanj in preprečuje padec njihovih cen, ter je tako pisan na kožo bankam.
»Predlog nacionalnega stanovanjskega programa je delo lobijev, ki si že od začetka krize želijo reševati banke in gradbena podjetja tako, da fiksirajo cene stanovanj in ne pustijo, da bi te padle,« je za portal RtvSlo povedal eden največjih nasprotnikov novele zakona, spletni publicist Tomaž Štih (na sliki). Lobiji se po njegovem mnenju trudijo, da bi stanovanja kupil institucionalni vlagatelj (npr. stanovanjski sklad), ali pa, da bi jih oddajali, s ciljem ohraniti cene zalog stanovanj, ki bi bila na trgu vredna manj.

»Po deležu lastniških stanovanj smo primerljivi prav vsemi vzhodnimi tekmicami,« Štih zavrača tezo v.d. ministra za okolje in prostor Roka Žarnića, da je potrebno v Sloveniji zaradi velikega deleža lastniških stanovanj, povečati število najemnih stanovanj.

Stanovanj si gospodinjstva s povprečnimi plačami ne morejo več kupiti, ker se je v Sloveniji gradnja stanovanj bizarno podražila in zakomplicirala, pravi Štih. »Če gredo ta gospodinjstva v najem, ne bo nič rešenega,« dodaja. Po njegovem je naloga vlade zagotoviti takim gospodinjstvom nakup stanovanja, za kar je potrebna le politična volja.

»Novela zakona o graditvi objektov je omejevala gradnjo enodružinskih hiš«

Poudarja, da je novela zakona o graditvi objektov, ki ni bila sprejeta v državnem zboru, omejevala gradnjo enodružinskih hiš. »Če človek ne zasluži dovolj, da bi si kupil dom, ga lahko zgradi le z lastnimi rokami,« pojasnjuje Štih.

»Najprej poceniti stanovanja, potem šele zaračunavati tržne najemnine«

Štih je prepričan, da bi morali najprej poceniti stanovanja, potem pa začeti zaračunavati tržne najemnine, ne pa umetno ustvarjati na tisoče najemnikov in z doplačili financirati socialno šibke.

Dolgoročna rešitev pa je bistveno pospešiti in poceniti gradnjo stanovanj. »Če so stanovanja cenejša, je manj ljudi socialno ogroženih. Gospodinjstva imajo na voljo več razpoložljivega dohodka, kar omogoča, denimo, ustvarjanje pokojninskih prihrankov in preprečuje prihodnje socialne težave,« pojasnjuje Štih.

»Nujna je enostavnejša in cenejša gradnja«

Gradnja stanovanj bi morala biti po Štihovem mnenju enostavnejša (večja odzivnost ponudbe na povpraševanje in s tem nižje cene) in cenejša (kar bi pomenilo, da se stanovanja lahko prodajo z dobičkom in so dostopna gospodinjstvom).

»Nova vlada bi morala iti v smer večanja razpoložljivosti zazidljivih zemljišč tam, kjer so cene najvišje, to je v okolici urbanih središč,« je prepričan Štih. S tem bi se povečala konkurenca in znižale cene. Prav tako se zavzema za hitrejše in manj komplicirano izdajanje dovoljenj za gradnjo.

Vir: Finance, Gospodarstvo, Špela Špiler

NEPREMIČNINE PTUJ - kliknite tukaj

No comments: