AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

V Magdaleni 2 so na dražbi prodali tri od 14 stanovanj - NEPREMIČNINE MARIBOR

Če se bo sodišče strinjalo, bodo na naslednji dražbi izklicne cene v Magdaleni 2 za okoli desetino nižje.

Tudi v Mariboru bo kar nekaj novogradenj prodanih v okviru stečajnih postopkov. Prejšnji teden so na dražbi prodali tri stanovanja propadlega investitorja MTB .

Na dražbi je bilo 14 stanovanj v kompleksu Magdalena 2. Skupaj so s prodajo treh stanovanj iztržili približno 370 tisoč evrov.

Cene kvadratnega metra precej višje od 1.100 evrov

Prvo, dobrih sto kvadratnih metrov veliko stanovanje so prodali za 132.400 evrov ali 1.324 evrov za kvadratni meter. Drugo stanovanje, ki je veliko 105 kvadratnih metrov, so prodali za 121.300 evrov, kar pomeni, da je kvadratni meter stal 1.155 evrov. Tretje stanovanje pa je bilo veliko 117 kvadratnih metrov in so ga prodali za dobrih 140 tisoč evrov ali za 1.200 evrov za kvadratni meter. Velikega razburjenja na dražbi ni bilo, saj sta se prvi dve stanovanji prodali po izklicni ceni, tretjemu pa je drugi ponudnik ceno zvišal za pet tisoč evrov.

Cene primerne, kupci želijo še nižje

Jožef Murko iz mariborske nepremičninske agencije Dodoma pravi, da je v teh razmerah uspeh, če sploh kaj prodaš. Ob tem poudarja, da ljudje pričakujejo večje znižanje cen, čeprav se mu zdijo cene, po katerih so bila stanovanja prodana na omenjeni dražbi, zelo razumne in primerne. Kompleks Magdalena je novogradnja v zelo solidni soseski. Stoji na zelo dobri lokaciji v Mariboru blizu središča mesta, bolnišnice in največjega nakupovalnega središča Europark . Je pa res, da je na tem območju koncentracija prebivalcev zelo visoka in da zelenih oziroma parkovnih površin ni veliko.

Na vprašanje, ali bi lahko nepremičninske agencije povečale učinkovitost prodaje v stečajnih postopkih, Murko odgovarja, da zakonodaja, ki določa stečajne postopke, tega ne dovoljuje. Dodaja še, da so stečajni postopki v Sloveniji preveč rigidni in dolgotrajni. Prav to je v Sloveniji pokopalo marsikaterega gradbinca, pa čeprav bi se dalo rešiti veliko zdravih jeder.

Dražb bo še precej

Stečajna upraviteljica Milena Sisinger je za medije povedala, da je z dražbo zadovoljna. Neprodana stanovanja bodo še enkrat poskušali prodati na javni dražbi, kjer bo izhodiščna cena enaka likvidacijski vrednosti - ta je za okoli desetino nižja, kot so bile izhodiščne cene na omenjeni dražbi. Da se stanovanja ponudijo po likvidacijski ceni, se je stečajna upraviteljica že dogovorila z upnikom, Novo KBM [KBMR 3,02 -2,58%], vendar pa mora to potrditi še sodišče. Na dražbi se lahko potem stanovanja, odvisno od ponudnikov, prodajo po precej višjih cenah.

Sicer pa bo naslednji poskus prodaje premoženja MTB že 9. februarja, ko je razpisana dražba za prodajo 15 vrstnih hiš v naselju Brezje v Jarčevi ulici v Mariboru. Stečajna upraviteljica predvideva in upa, da bo s to prodajo v stečajno maslo prišlo okoli 2,6 milijona evrov.

Nobenega zanimanja za poslovne prostore

Stečajna upraviteljica mariborskega investitorja MTB Milena Sisinger je na dražbi poskušala prodati tudi tri poslovne lokale v mariborskem kompleksu Magdalena 2. V nasprotju s stanovanji kupcev za poslovne prostore sploh ni bilo. Skupna vrednost poslovnih prostorov je po izklicni ceni znašala nekaj manj kot pol milijona evrov.

Stečaj mariborskega MTB se je začel 21. marca lani. Do podjetja MTB je 395 upnikov prijavilo za slabih 97 milijonov evrov terjatev, stečajna upraviteljica Milena Sisinger pa jih je priznala za 89,51 milijona evrov.

Vir: Finance, Oglasna priloga - Nepremičninski informator

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: