AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

IVZ le v Dunajske kristale? - NEPREMIČNINE

Minister za zdravje Tomaž Gantar menda našel rešitev za Dunajske kristale.

Minister Tomaž Gantar je pripravil predlog poravnave med državo ter podjetjema D-Kristali in Mabra inženiring . Po predlogu naj bi ministrstvo za zdravje plačalo naročena gradbena dela in rešilo zaplet z odstopom od predpogodbe za selitev IVZ v Dunajske kristale, smo izvedeli neuradno.

»Na ministrstvu za zdravje (MZ) smo za obravnavo na vladi pripravili gradivo, kjer predlagamo metodo reševanja primera Dunajskih kristalov, h kateremu bomo pristopili takoj po vladni potrditvi predloga. Takrat vam bomo lahko tudi odgovarjali na vprašanja.« Tako nam je sporočila Irma Glaner z MZ. Podrobnosti rešitve nam ni želela izdati.

Dve muhi na en mah?

Neuradno naj bi bila nesporna obveznost države plačilo dela za prilagoditev prostorov v Dunajskih kristalih za potrebe Inštituta za varovanje zdravja - IVZ (nekaj več kot 3,3 milijona evrov). Hkrati naj bi minister delno pritegnil predlogu D-Kristalov o najetju prostorov, pri čemer bi se najemnina štela v kupnino in naj bi bila enaka znesku obroka posojila pri NKBM .

D-Kristali namreč predlagajo, da bi država postopno postala lastnica prostorov v Dunajskih kristalih, ni pa nujno, da bi jih zasedal IVZ, pravi naš vir. »Kot je namreč ugotovil minister, je zelo verjetno, da država vsaj eno pravdo izgubi,« nam je še dejal vir blizu ministrstvu. Družbi Mabra in D-Kristali bi morali po poravnavi umakniti obe tožbi za skupno osem milijonov evrov.

Miklavčičeva dediščina

Spomnimo, nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič je sklenil predpogodbo z Mabro inženiringom v uradno liechtensteinski lasti (David Construction Company) za zamenjavo dveh stolpičev Dunajskih kristalov ob obvoznici za Bežigradom za stavbo IVZ na Prešernovem trgu v Ljubljani. Menjalna vrednost je znašala 12,9 milijona evrov, a je ministrov naslednik Dorjan Marušič od predpogodbe odstopil.

Temu je sledila tožba Mabre za dela (4,2 milijona evrov), ki jih je posebej naročil MZ. Neplačani podizvajalci (med njimi Kovinotehna MKI, Marmor Hotavlje, Almont ...) pa so ustanovili podjetje D-Kristali, ki so s kompenzacijo postali lastniki dveh stolpičev in hkrati dolžniki NKBM .

Vir: Finance, Svet, Jaka Elikan

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: