AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

Veliki načrti so padali v jame - NEPREMIČNINE

Po Novi Gorici zadnja leta tu in tam odpirajo gradbišča, a če so v preteklosti dela na njih končali in jih zaprli, je bilo mesto v iztekajočem se letu posajeno s samevajočimi gradbenimi jami. Nekaj jih je poleti oziroma jeseni spet zaživelo, druge bodo, kot kaže, še dolgo kazile podobo mesta.

Mesto vrtnic bi si letos lahko zaslužilo ime mesta samevajočih gradbenih jam ali praznih gradišč. To je bilo najbolj izrazito med pomladjo in poletjem, ko so mesto nekaj mesecev “krasile” kar štiri velike jame in dve prazni gradbišči.

Tri “okraske” so priskrbeli zasebni investitorji, tri pa občina in država; jami bodočega kustodiata Goriškega muzeja ob vili Bartolomei v Solkanu in za novo stavbo novogoriškega Varstveno-delovnega centra (VDC) v Sedejevi ulici ter gradbišče prenovljenega vrtca Ciciban.

VDC je padel v luknjo do leta 2013

V prvih dveh primerih (muzej in VDC) so dela ustavili tudi zaradi nesrečne roke pri izbiri izvajalca. Komaj so v začetku leta zakopali bagri Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), že so delavci odšli, saj je GPG šel v stečaj. Jama v Solkanu je zevala nekaj mesecev, a je občina uspela najti drugega izvajalca del. Poleti je gradnjo nadaljeval avstrijski Strabag. “Zamuda zaradi prekinitve del nam za zdaj ne povzroča težav, saj vse še teče v rokih. Ne bi si pa mogli privoščiti, da bi se kaj takega ponovilo, saj bi resno tvegali, da bi izgubili denar z razpisa za naložbo,” je takrat komentiral direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič.

A če v Solkanu spet zidajo, država, investitor in glavni plačnik novega VDC (40 odstotkov prispeva občina), ni ravnala enako kot mestna oblast. Naslednika GPG pa še vedno ni, zgodbo naj bi zapletli varčevalni ukrepi države: “Ministrstvo je seznanilo župana, da pred letom 2013 ne bomo sposobni zagotoviti sredstva za nadaljevanje gradnje.” Nič ne de, če bo dotlej na zametku stavbe že kaj škode.

Ciciban eno pomlad kasneje

Ko sta jami v Solkanu in v Sedejevi ulici že zevali, je gradbišče vrtca Ciciban še bilo odprlo. Nastajal je betonski skelet. Nato pa ... “Zaradi zamude, ki je presegla 30 dni, smo enostransko prekinili pogodbo in unovčili bančno garancijo,” je razlagal župan Matej Arčon, ko je konec junija odslovil izvajalca del, družbo Final. Sprli so se.

Občina mu je očitala zamude, vsak od njiju pa pripoveduje svojo zgodbo, zakaj so delali v nasprotju z gradbenim dovoljenjem. Občina trdi, da je Final samovoljno podrl vse dele prejšnjega poslopja, namesto da bi določene pustil, v Finalu pa pravijo, da sta jim rušenje naročila prav občina in projektant.

Konec junija se je gradbišče ustavilo, nato dočakalo inšpekcijski pregled, občina pa je potem našla nadomestnega zidarja, Euroinvest Gradnje, ki je novembra začel delati. Vrtec naj bi končali na pomlad, eno pomlad kasneje kot načrtovano. Toda Final zahteva plačilo dodatnih del. “V to zadevo se ne bi zapletli, če bi nam občina priznala dodatna dela za rušitev,” je nedavno pojasnil direktor Finala Haddis Kifle. Pripravljajo tožbo.

Ronket in Majske poljane? Kdo ve ...

Spora med občino in Finalom še ni konec, tako kot tudi ne zgodbe o še eni samevajoči jami - na Ronketu. Družba Synthesys, “hčerka” SGP, je tam hotela graditi stanovanja kljub sodnim sporom s sosedi. Ni se izšlo, nato pa je SGP šel v likvidacijo. In jama ostaja.

Nedokončano gradbišče ostaja tudi na Majskih poljanah. Primorje je leta 2008 polagalo temeljni kamen za sosesko z dovolj stanovanji za približno desetino okrog 15.000 prebivalcev Nove Gorice, a je do lani poleti uspelo sezidati le eno stolpnico.

Investitorja sta mestu prinesla podobne posledice. Synthesys je že pred leti za seboj pustil leglo mrčesa in “zadrževalnik” deževnice, ki se ob nalivih razliva k bližnjim hišam. Na Majskih poljanah že več kot leto dni zevajo betonski stebri pritličja dveh stolpnic in v ozadju peščen plato s kupi peska za začasno betonarno, ki jo podjetje, povrh vsega, od časa do časa uporablja kar za razvoz betona drugam.

So pa zato nedaleč stran, na prostoru za trgovski center Supernova, jeseni po dveh letih le zapolnili zadnjo od samevajočih in zapuščenih gradbenih jam v mestu. Skupina m2 je le začela graditi center in dogradila naj bi ga do konca maja. Oziroma - “načeloma bo tako”, nam je nedavno povedal Kristijan Flegar iz ljubljanske “podružnice” m2.

Vir: Primorske novice, Ambrož Sardoč

NEPREMIČNINE MARIBOR - kliknite tukaj

No comments: