AC ESTATES Ltd.

Monday 23 April 2012

Španski hotelirji o načrtih v Izoli - NEPREMIČNINE INVESTICIJE

NEPREMIČNINE MARIBOR

Celotni projekt vlaganj v območje od Delamarisa do izolske Rude bi zahteval približno 300 milijonov evrov.

Danes se bodo izolski svetniki za tesno zaprtimi vrati sestali z Luisom Ramosom, regionalnim direktorjem Meliá Hotels International, in s predstavniki Urbane prenove Izola, konzorcija lastnikov zemljišč na območju Ladjedelnice Izola in Delamarisa. Iz prve roke bodo izvedeli, kakšne načrte ima največja veriga hotelskih 
resortov v Izoli.

Načrte za gradnjo velikega turističnega naselja na območju ladjedelnice in ribiške predelovalne industrije pripravljajo lastniki teh zemljišč že skoraj pet let. Doslej niso prišli niti do naročila občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). »Če bi ga naročili v ponedeljek, bi projekt lahko najhitreje uresničili v štirih letih,« nam je včeraj povedal Marko Vihar, zunanji sodelavec Urbane prenove Izola.

Celotni projekt vlaganj v območje od Delamarisa do izolske Rude bi zahteval približno 300 milijonov evrov. V tem znesku so upoštevani tudi izgradnja umetnega otoka, privezi ter športne in rekreacijske površine, predvsem pa seveda hoteli in turistični apartmaji. Kaj natančno bi zgradili in na kakšnih površinah, je težko napovedati.

Marko Vihar nam je dejal, da lahko razpravljajo le o idejnem osnutku prostorskega načrta. Po približnih ocenah imajo lastniki zemljišč 12,5 hektara površin, h katerim bi enajst hektarov dodala še občina Izola. Tu bi zgradili en hotel najvišje kategorije (vsaj pet zvezdic) z največ 250 ležišči, en hotel kategorije štirih zvezdic z od 350 do 400 ležišči in več turističnih apartmajev. Skupaj je skupina Meliá zainteresirana za upravljanje 1800 turističnih ležišč v različnih turističnih objektih. Poleg tega bi zgradili tudi nekaj turističnih apartmajev za trg. Vse skupaj naj bi bilo veliko približno tako kot turistično naselje Bernardin.

Zaplete se pri iskanju investitorjev

Luis Ramos bo izolskim svetnikom danes povedal, da je velika španska hotelska veriga pripravljena prevzeti upravljanje turističnega naselja in predlagati ali iskati tudi potencialne investitorje. Prav pri investitorjih pa se načrt Urbane prenove Izola zaplete. Izolani komaj verjamejo, da bi se našel investitor, ki bi bil pripravljen vložiti toliko denarja, saj vedo, da je turizem kapitalsko nizko donosna panoga. Janez Zemljarič, direktor Urbane prenove Izola, pa nam je včeraj zatrdil, da investitorji niso problem, da poznajo pet takih (predvsem gre za finančne sklade iz tujine, tudi iz držav proizvajalk nafte), ki bi bili pripravljeni vlagati v projekt in bodo to prišli povedat v Izolo.

»Španska hotelska veriga nam je odprla oči«

»Najpomembnejši korak je priprava OPPN. Investitor mora vedeti, da bi za načrte, ki jih pripravlja, v mestu dobil podporo in da bi bil prostorski načrt lahko sprejet,« je povedal Marko Vihar.

Izolski župan Igor Kolenc je včeraj povedal, da izolska občina sama ne more izdelati prostorskega načrta. Sodelovati mora tudi tisti, ki je prepričan, da bo gradil, in seveda prepričan, da bo dobil podporo. Pri tem je odprtih kar nekaj prostorskih dilem: denimo, kako zagotoviti nepozidan 25-metrski priobalni pas in hkrati luksuznim hotelom zagotoviti neposreden stik z izolsko plažo. Prav tako je treba poskrbeti za sanacijo morskega dna, ki ga je v desetletjih obratovanja dodobra uničila ladjedelnica (deloma tudi Delamaris).

Kolenc je dejal, da so veseli že zato, ker je v Izolo prišel predstavnik ugledne svetovne hotelske verige, ki je porušil mit izolskih gostincev in turističnih delavcev, da se tukaj ne izplača graditi več kot hotele s tremi ali največ štirimi zvezdicami. »Španska hotelska veriga nam je odprla oči, zato današnje srečanje razumemo kot izobraževanje občinskih svetnikov in možnost za realnejši premislek o našem nadaljnjem urejanju prostora.«

Zdi se, da bodo šele po današnjem obisku v Izoli lahko začeli bolj realno razmišljati o tem, kaj naj sploh naredijo s svojim mestom. Seveda lahko ostanejo tudi pri tem, kar imajo danes, je menil izolski župan.

Meliá Hotels tudi na Hrvaškem

Meliá Hotels International je španska hotelska veriga, ki je nastala leta 1954 in velja za največjo verigo hotelskih resortov na svetu. V 35 državah premore 350 hotelov, od tega 149 v Španiji, 25 na Kubi, 20 na Hrvaškem, 12 v Braziliji... Sloveniji najbližji je v turističnem naselju Meliá Istrian Village v Katoru pri Umagu.

Vir: Delo, Boris Šuligoj

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: