AC ESTATES Ltd.

Monday 23 April 2012

Na noge zaradi stavbnega nadomestila - NEPREMIČNINE

NEPREMIČNINE MARIBOR

V Kamniku želeli povečati prihodke in pravičneje razporediti plačevanje nadomestil, a so sprožili vsesplošno negodovanje občanov.

V občini Kamnik bodo zaradi posodobitve evidenc zemljišč in številnih napak, ki so jo spremljale, občani letos prejeli položnice za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča kasneje kot v drugih občinah, saj bodo podatke o odmeri z občine na Davčno upravo RS (Durs) posredovali šele danes oziroma zaradi stavke bolj verjetno jutri.

Kljub zamudi pa so zaradi številnih domnevno še ne odpravljenih napak in nezakonitega zbiranja podatkov včeraj opozicijski svetniki kljub temu ves dan mrzlično pripravljali predloge, ki bi morebiti še lahko ustavili izvajanje odloka in nove odmere, še preden na Dursu zares zavihajo rokave.

Ni skrivnost, da je zaradi spornih sprememb odloka in domnevnih nepravilnosti pri vzpostavljanju evidenc že nekaj mesecev na nogah zajeten del občanov, ki so ustanovili civilno pobudo in napovedali protestno zborovanje. Na to je občinsko upravo opozorila tudi opozicijska svetnica Ana Marija Maja Suhoveršnik, ki je župana Marjana Šarca naravnost povprašala, ali se zaveda, da se mu zaradi nezadovoljstva nad izvedeno odmero približuje revolucija na kamniškem Glavnem trgu.

Protesti so legitimni

Šarec je včeraj povedal, da ni zaskrbljen, saj je protest legitimna pravica občanov, ki niso zadovoljni z novo odmero. Dodal je, da nekateri mešajo odlok in evidence, da so oboje pripravili strokovno in vse postopke, ki jih je potrdil občinski svet, vodili zakonito. Ne nazadnje naj bi bila za nekatera območja nova odmera celo nižja kot prej. Zato ne vidi nikakršnega razloga za zadržanje izvajanja odloka ali širitev dnevnega reda naslednje seje občinskega sveta.

Prav to, zadržanje izvajanja, kot so dejali, ustavno spornega odloka in razširitev dnevnega reda naslednje seje, so namreč včeraj poskušali doseči opozicijski svetniki, ki bi radi pred protesti preizkusili vse druge možnosti. To je potrdila tudi Suhoveršnikova in opozorila, da je bilo zbiranje podatkov na terenu ustavno sporno. Prav tako kot Marinka Mošnik, ki koordinira prizadevanja opozicijskih svetnikov, je dodala, da so bili svetniki pri sprejemanju odloka v marsičem zavedeni.

Obeta se tudi javna škoda

"Žal se občinska uprava ne zaveda, da bodo občani iskali pravno zaščito in bodo sporni odlok poskušali razveljaviti po sodni poti, občina pa bo ostala brez prihodkov iz naslova nadomestil za stavbna zemljišča," so med drugim zapisali člani civilne pobude, ki bi "radi preprečili javno škodo in nerazumno obdavčitev v času, ko se celotna Slovenija zvija v krču insolventnosti in upadanja gospodarske aktivnosti. Sporni odlok bi lahko še dodatno zmanjšal gospodarsko aktivnost v občini in odhod podjetnikov v druga gospodarsko in politično prijaznejša okolja," so sklenili.

Suhoveršnikova pa je že v svetniški pobudi poudarila, da nezadovoljni občani opozarjajo, da gre pri novi odmeri za pravo zmešnjavo, za nerazumljive vsote, pomešana lastniška razmerja in številke, ki niso realne. Zato jo je zanimalo še, koliko je stal projekt, ki bo zaradi tega, ker vlada pripravlja zakon o davku na nepremičnine, zelo kratkotrajen.

Na občinski upravi so v odgovoru spomnili, da so želeli z novimi evidencami pravičneje prerazporediti plačevanje prispevka med vse občane, ki so se doslej plačevanju množično izmikali, saj se evidenc ni posodabljalo skoraj desetletje. Vrednost projekta so ocenili na 259.860 evrov. Predvidevali so, da se bo število zavezancev povzpelo na 9000, a se je izkazalo, da jih je kar 13.225. Prav tako so podvomili, da bi bili odlok in nove evidence kratkotrajnega daha.

Vir: Dnevnik, Anita Vošnjak

NEPREMIČNINE MARIBOR

No comments: