AC ESTATES Ltd.

Thursday 5 April 2012

V Hamburgu recesije ni - NEPREMIČNINE PODRAVJE

Delež nezasedenih poslovnih površin v Hamburgu se bo še zmanjševal.

Lastniki poslovnih stavb v Hamburgu so lani morali biti zadovoljni. Na trgu, kjer je 13,3 milijona kvadratnih metrov površin, je bilo lani v primerjavi z letom prej sklenjenih več novih najemnih pogodb, donosi so ostali enaki, manj pa je bilo nezasedenih površin. V prihodnjih letih na trg ne bo prišlo veliko novih poslovnih stavb, pa še te imajo prostore večinoma oddane vnaprej.

V Hamburgu je mogoče najeti poslovni prostor že za 5,5 evra za kvadratni mesec na mesec, vendar gre za pisarne v starih stavbah in na obrobju mesta. Najvišje najemnine v modernih poslovnih stolpnicah v središču mesta dosežejo 23 evrov za kvadratni meter na mesec. Povprečna najemnina v Hamburgu, ki se je lani zvišala za približno štiri odstotke, znaša nekaj manj kot 15 evrov. Zelo spodoben poslovni prostor na dobri lokaciji, tudi v središču mesta, kjer znaša povprečna najemnina dobrih 18 evrov za kvadratni meter na mesec, pa je mogoče dobiti že za deset evrov.

Praznih je malo prostorov

Nepremičninski analitiki londonske analitske družbe CB Richard Ellis za letos, kljub napovedani upočasnjeni gospodarski rasti v Evropski uniji, ocenjujejo, da se bo stopnja nezasedenih poslovnih površin v Hamburgu še zniževala. To nakazujejo rezultati raziskav, po katerih veliko podjetij, ki poslujejo v tem mestu, napoveduje širitev svojega poslovanja. Na drugi strani pa letos ne pričakujejo večjih novogradenj, ki bi na trg prinesle nove poslovne prostore. Prav tako naj bi se letos povišale najemnine najdražjih poslovnih površin, saj je povpraševanje po njih še vedno zelo veliko in se še povečuje, na drugi strani pa je precej manj povpraševanja pa poslovnih prostorih nižjih kategorij na slabših lokacijah.

Veliko oddanega že vnaprej

V Hamburgu so lani oddali 536 tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Največja pogodba je bila sklenjena za oddajo deset tisoč kvadratnih metrov, ki jih je najel BDO Warentreuhand, medtem ko drugih pogodb za najem prostorov, večjih od štiri tisoč kvadratnih metrov, v tem mestu niso zaznali. Četrtino vseh prostorov v Hamburgu so oddali v središču mesta, zelo privlačno je tudi okrožje Süderelbe, kjer so podpisali za 76 tisoč kvadratnih metrov novih najemnih pogodb.

Lani so zgradili okoli 200 tisoč kvadratnih metrov novih poslovnih površin, kar je najmanj v zadnjih petih letih. Nekaj več, približno 247 tisoč kvadratnih metrov, jih pričakujejo v prihodnjih 12 mesecih, kar pa je še vedno precej malo. Pri tem bo le 55 tisoč kvadratnih metrov na trgu, drugi prostori pa so že vnaprej zasedeni. Sploh je bila velika vnaprejšnja zasedenost poslovnih površin značilna tudi za minulo leto, saj le 33 odstotkov površin ni imelo vnaprej dogovorjenih najemnikov, do leta 2014 pa je zasedenih več kot polovica površin v poslovnih stavbah, ki bodo končane do takrat.

Donosi niso astronomski, so pa stabilni

Lani je v vsej Nemčiji vrednost naložb v poslovne stavbe znašala 22,6 milijarde evrov, v Hamburgu pa 2,1 milijarde evrov, kar je za približno devet odstotkov več kot leta 2010 in hkrati tretja najvišja vrednost po letu 2007. Dodajmo še, da gre pri tem podatku za vse poslovne prostore, delež naložb v pisarniške prostore je bil 49-odstoten. Investitorji v poslovne stavbe - večinoma gre za različne odprte sklade - iščejo predvsem dolgoročno stabilnost, kar je v Hamburgu mogoče zagotoviti. Največji donosi so se lani ustavili pri 4,9 odstotka, velikih sprememb pa analitiki ne pričakujejo niti v prihodnjih 12 mesecih.

Vir: Finance, Oglasna priloga - Nepremičninski informator

NEPREMIČNINE PTUJ

No comments: